Lyt til artiklen:

Proteiner er mere end kød og bælgfrugter

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Den nationale klynge for fødevarer og bioressourcer i Danmark, Food & Bio Cluster Denmark, deltager i nyt europæiske projekt, som vil mainstreame alternative proteiner til europæiske forbrugere ved at udvikle nye produkter fra mindre kendte og anvendte proteinkilder end dem, vi normalt benytter, skriver Food & Bio Cluster i en pressemeddelelse.

Det har mange forbrugere allerede fået øjnene op for, og der er lige nu en stor forbrugerinteresse for såkaldte alternative proteiner, det vil sige proteiner, som ikke nødvendigvis er animalsk producerede, men kommer fra for eksempel planter, havet eller mikrobielle kilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Food & Bio Cluster mener denne stigende forbrugerinteresse er en ideel forudsætning for, at europæernes kostvaner fremover kan blive både sundere og mindre klimabelastende. Men de alternative proteiner er stadig nicheprodukter, og der er behov for en større indsats for at mainstreame denne kategori, så endnu flere får adgang til nye produkttyper, proteinkilder, smagsvarianter og teksturer med alternative proteiner, skriver Food & Bio Cluster.

Nye produkter og kampagner skal være med til at udbrede kendskabet til alternative proteiner. Derfor har EU søsat projektet LIKE-A-PRO, hvor centrale repræsentanter for hele værdikæden er gået sammen i indsatsen for at udbrede alternative proteiner og gøre dem mere kendte og tilgængelige for alle befolkningsgrupper. Det omfatter både unge, voksne, ældre og sårbare grupper.

Nationale kampagner for alternative proteiner, der skal udvikles i samarbejde med borgere og samfundsaktører i hele Europa.

Syv alternative proteinkilder

For at udbrede kendskabet til og tilgængeligheden af de alternative proteiner, er der et generelt behov for at højne kvaliteten af produktgruppen, som vi kender den i dag - hvad end det er på smagen, teksturen eller i proteinfunktionaliteten. Derfor sigter projektet mod at udvikle helt nye produkter inden for disse 7 udvalgte alternative proteinkilder:

  • Rapsfrø
  • Melorm
  • Krill
  • Mikrobiel
  • Svampe
  • Fermenteret mycelium
  • Ærter

Sikre involvering af danske interessenter

Food & Bio Cluster Denmark deltager sammen med 41 andre europæiske partnere og skal blandt andet lede kommunikations- og formidlingsindsatsen - herunder bl.a. udvikle en landsdækkende kampagne i 2024 - samt sikre brugerinddragelse og give input til en kvalitativ kortlægning af området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Britt Sandvad, der er Senior Innovation Manager og skal lede klyngens deltagelse i LIKE-A-PRO-projektet, glæder sig over, at også danske virksomheder nu får adgang til ny viden og nye ingrediensmuligheder:

- Når vi aktivt arbejder på at udvide viften af alternativer til de traditionelle proteinkilder, tiltrækker vi også nye og flere forbrugerne. Det betyder også nye forretningsmuligheder for vores danske virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi har dem med hele vejen i processen. Dét giver LIKE-A-PRO-projektet os et helt unikt afsæt for, fortæller Britt, der gerne står til rådighed, hvis du vil vide mere om projektet, siger Britt Sandvad.