Lyt til artiklen:

PFAS fundet i vildænder

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Vildænder fra Veststadil Fjord og Nyord har generelt et lavt indhold af PFAS, mens prøver af ænder fra Agger Tange og Harboøre Tanger viser betydelige overskridelser af grænseværdier, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er primært ænder, som indgår i undersøgelsen, og de stammer fra Harboøre Tange, Agger Tange, Vest Stadil Fjord og Nyord ved Møn. Der er analyseret både lever- og kødprøver. Generelt indeholder lever meget højere mængder PFAS end kød, men grænseværdierne for lever er også ca. ti gange højere end for kød. Derfor viser de to prøvetyper stort set samme billede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Harboøre og Agger Tange skiller sig ud

De analyserede ænder fra Vest Stadil Fjord og fra Nyord havde generelt et lavt indhold af PFAS. Ingen af de henholdsvis 11 og 10 ænder skudt på de to lokaliteter overskred grænseværdien for kød, og kun to leverprøver lå over grænseværdierne.

Værre så det ud med ænderne på Harboøre- og Agger Tange. Af 20 ænder fra Agger Tange lå 18 over grænseværdien for PFAS i kød og én tæt på, mens 12 ud af 15 ænder skudt på Harboøre Tange lå over grænseværdien. Flere af ænderne fra de to tanger havde meget høje overskridelser af grænseværdierne - helt op til 28 gange.

På den femte lokalitet i undersøgelsen, Flyvestation Værløse, blev der udelukkende skudt pattedyr: To harer og to stykker råvildt. Ingen af de fire dyr havde et PFAS-indhold som overskred grænseværdierne.

Ingen klare konklusioner

- Der er tale om et relativt lille antal analyser, og vi kan ikke drage nogen klare konklusioner på det nuværende grundlag, men det kan konstateres, at de høje værdier fra tangerne ikke blev fundet tilsvarende på de andre lokaliteter, siger kontochef Jens Skovager Østergaard, Miljøstyrelsen om undersøgelsen.

- Vi vil nu se nærmere på resultaterne sammen med Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen og forskere på området. Først derefter tager vi stilling til, hvilke behov der måtte være for yderligere undersøgelser, og hvordan de i givet fald skal udformes, siger han.