Lyt til artiklen:

Screening af fødevarer for PFAS

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Arbejdet med at screene fødevarerne for vil blive en del af regeringens samlede handlingsplan mod PFAS, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde mandag den 23. januar en undersøgelse, der viser, at der er fundet skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg fra hønsefarme i hele Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fødevareministeren bad på den baggrund Fødevarestyrelsen om at analysere rapportens resultater til bunds. Fødevarestyrelsens vurdering af situationen er netop blevet oversendt til Miljø- og Fødevareudvalget, og den peger overordnet på, at fiskemel er hovedkilden til det forhøjede indhold af PFAS i økologiske æg, men at det stadig er forsvarligt at spise økologiske æg som en del af en varieret kost.

Fødevarestyrelsen laver løbende stikprøvekontroller af fødevarer efter PFAS, men fundet af PFAS i økologiske æg understreger dog behovet for at undersøge et bredere udvalg af fødevarer, mener fødevareministeren, der har sat Fødevarestyrelsen i gang med arbejdet.

Danske Æg stopper med fiskemel i foder

Se også:

Danske Æg stopper med fiskemel i foder

Ønsker klarhed

Fødevareminister Jacob Jensen:

- PFAS-problematikken har gennem de senere år fyldt en del, og derfor reagerede jeg straks, da undersøgelsen om fund af forøget PFAS-indhold i økologiske æg kom frem. Sagen understreger for mig et klart behov for, at vi har brug for større klarhed og overblik over, hvor omfattende et problem forøget PFAS-indhold i vores fødevarer er, siger fødevareministeren.

- Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at igangsætte et bredere screeningsarbejde af PFAS i vores fødevarer, så vi bliver klogere og kan sætte ind, hvor der er brug for det. Af den grund vil styrelsens arbejde også blive en del af regeringens samlede handlingsplan mod PFAS, siger Jacob Jensen.

Fiskemel med PFAS i foder til økologiske smågrise

Se også:

Fiskemel med PFAS i foder til økologiske smågrise