Lyt til artiklen:

Tænketank: Hvem har ansvaret for Danmarks areal?

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Noget der står helt centralt i den grønne omstilling er arealanvendelsen. Land skal bruges til landrug, men også til vindmøller solceller og andre klimatiltag. Desuden skal biodiversiteten beskyttes, landbruget omlægges og Danmark klimatilpasses.

Derfor er det bekymrende, at det er uklart hvilke ministre, der har ansvaret for disponeringen af det danske areal. Det mener tænketanken Concito, som i et debatindlæg efterlyser en samlet arealstrategi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort overlap

I regeringsgrundlaget fik minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, til opgave at skabe en samlet vision for dansk fødevareproduktion.

- Regeringen vil nedsætte et partnerskab med "landbrug, fødevaresektor, naturorganisationer, forbrugerorganisationer og kommuner, som skal komme med oplæg til en samlet visionsplan for dansk landbrug... En samlet visionsplan skal ligeledes adressere de samlede mål for arealanvendelsen i Danmark til landbrug, natur, udbygning af vedvarende energi mv". Dermed samles ansvaret for at sætte samlede mål for arealdisponeringen hos fødevare- og landbrugsministeren, skriver tænketanken.

Men i Kirkeministeriet sidder Louise Schack Elholm også med et ansvar for de danske arealer. Hun er nemlig Kirkeminister, minister for landdistrikter og nordisk samarbejde, og ifølge planlovsaftalen fra 2022, så skal der:

"Nedsættes et tværministerielt udvalg, der skal samle erfaringer og afdække muligheder for helhedsorienteret kommunal planlægning for arealanvendelsen i det åbne land, herunder nye vilkår for landbrug og erhvervsmuligheder i landzone som fx ormefarme og fiskeopdræt, arealanvendelsen til VE-anlæg fx solceller og vindmøller. KL, kommuner, samt interesseorganisationer som DN, Friluftsrådet, DI, Dansk Erhverv, Green Power Danmark, landinspektørforeningen og Landbrug & Fødevarer inddrages i arbejdet."

Og her peger Concito på et stærkt overlap, med den opgave som Jacob Jensen fik. Og det får tænketanken til at stille følgende spørgsmål:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er det fødevareministeriet, som skal fastlægge de overordnede mål for dansk arealanvendelse, og kirkeministeriet, som skal implementere dem gennem kommunal planlægning? Eller vil landbrugets forhold vægtes som ét blandt flere hensyn i en stærkere helhedsorienteret kommunal planlægning, der fastlægges i kirkeministeriet? Svaret på det spørgsmål er væsentligt i forhold til at forstå hvis arealbehov, der sandsynligvis tilgodeses mest, skriver Concito.

Miljøministeriet

Men uanset udfaldet af ovennævnte fordeling, så er der højst sandsynligt at også miljøminister Magnus Heunicke skal inddrages.

Det er nemlig ham, der er ansvarlig for en national klimatilpasningsplan, og for at "indføre en samlet lov om natur og biodiversitet med mål og virkemidler for et grønnere Danmark. Målet er at bidrage til EU's biodiversitetsstrategi for 2030, som har som mål, at 30 pct. af EU's areal til lands og til havs skal være beskyttet natur, hvoraf 10 pct. skal være strengt beskyttet natur"

- Concito foreslår derfor, at Regeringen udarbejder en samlet arealstrategi for Danmark, som går på tværs af ministerielle ressortområder. En strategi, der kan være en fællesnævner i de mange politiske beslutninger, der skal træffes i de kommende år, skriver tænketanken derfor.

De mener at strategien bør tage udgangspunkt i, at det er muligt at omdisponere arealanvendelsen på langt sigt, sådan så den rummer alle behov.