Lyt til artiklen:

Juletræer kan mindske halebid hos grise

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Abonnementsartikel

Det er oplagt at bruge kasserede juletræer som beskæftigelses- og rodemateriale hos grise. En svinevelfærdsekspert mener, at de kan være med til at reducere halebid.

Resultater fra nye studier viser, at beskæftigelsesmateriale til grise skal kunne tygges, ødelægges og spises. Halm passer perfekt til disse kriterier, men er ikke det mest egnede materiale i alle bedrifter.

Ifølge Pig Progress er der derfor blevet gjort en ekstra forskningsindsats for at finde genstande, der både kan være interessante for grisene, men også praktisk i forhold til bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Træ er blevet foreslået som en mulig kilde til at tiltrække og fastholde grises interesse. Det kan undersøges, manipuleres og tygges, og det er lige meget om de indtager små dele af det, lyder en af konklusionerne fra Irene Camerkink, der er svinevelfærdsekspert hos Polish Academy of Sciences.

Grise foretrækker gran

Der forskel på blødhed og fugtindhold i de forskellige træsorter. Juletræerne er oftest grantræer, og de er blødere end eksempelvis bøg og lærk. Undersøgelsen viser, at grisen hurtigere konsumerede træstolper af gran end stolper af bøg og lærk, og derfor foretrækker de gran.

Gør' løbegården mere attraktiv

Se også:

Gør' løbegården mere attraktiv

Ifølge Pig Progress var der dog ingen af træsorterne, der forårsagede skader på mund, fordøjelsessystem eller leveren. Der er dog ingen garanti for at juletræer reducerer antallet af halebid, men et finsk studie viste, at hvis frisk træ blev placeret vandret, så var der færre hale- og ørebid.

I flere år har Jyllands Park Zoo ved Herning med stor succes indsamlet mange tusinde brugte juletræer til deres dyr. Nogle af dyrene spiser gran, men træerne bliver også brugt som berigelse ved eksempelvis aber og rovdyr.