Lyt til artiklen:

Studie: Personer eksponeret for glyphosat har cancermarkører i urinen

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Videnskabsfolk fra amerikanske universiteter og føderale styrelser har i ny forskning fundet frem til, at personer der har været eksponeret for glyphosat har biomarkører i urinen, som som kædes sammen med kræft og andre sygdomme. Det skriver The Guardian

Studiet, der er udgivet i Journal of the National Cancer Institute, målte glyphosat-niveauet i landmænds urin, og sammenlignede med en kontrolgruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studiet viste, at et højt niveau af stoffet i urinen, havde en sammenhæng med oxidativt stress i kroppen. En tilstand, der skader DNA, og er forbundet med flere typer af kræft.

Undersøgelsen kommer efter, at de amerikanske sundhedsmyndigheder i 2022 konstaterede, at 80 procent af urinprøver fra voksne og børn indeholdt glyphosat.

Bayer: Ikke påvist sammenhæng

Til The Guardian siger Bayer, der ejer Monsanto som producerer glyphosat, at det oxidative stress kan skyldes flere andre faktorer, og at studiet ikke underbygger at glyphosat skulle være årsagen.

Ikke desto mindre kommer studiet på et kritisk tidspunkt, idet både de amerikanske miljømyndigheder og EU er ved igen at granske midlet.

En talsmand fra European Food Safety Authority, EFSA, siger til The Guardian, at man er obs. på studiet, og vurderer om det kan tilføje nyt til granskningen. Glyphosat er fortsat lovligt i EU.