Lyt til artiklen:

773 millioner kroner skal stoppe spild af biogas

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har godkendt en ansøgning fra Energinet om at bygge seks nye tilbageførelsesanlæg samt en måler- og regulatorstation med kompressor, det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

De nye anlæg gør det muligt at transportere biogas ud i det store gastransmissionssystem, når der i det lokale distributionssystem produceres mere biogas, end der efterspørges. Dermed undgås biogaslommer, hvor biogas risikerer at gå til spilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det danske gassystem er nemlig bygget til at transportere naturgas fra Nordsøen og frem til forbrugerne. Men med den stigende biogasproduktion, er systemet ikke gearet til at sende gassen fra lokale producenter og til det store net.

Overskudsgas brændes af

Det betyder, at der lokalt kan opstå biogaslommer , hvor biogassen ikke kan afsættes. Det kan tvinge producenterne til at skrue ned for produktionen, eller ligefrem brænde overskydende gas af, også kendt som flaring.

Det reducerer biogasproducenternes indtægter, og er desuden problematisk når der er stor usikkerhed om forsyningssikkerheden på gasmarkedet.

Derfor skal en ny investering på 773 millioner kroner løse problemet, og opgradere gassystemet så så lokalt produceret biogas i distributionssystemet kan løftes op på det overordnede transmissionssystem og spredes rundt i landet - og potentielt til udlandet.

- Vi skal udnytte det fulde potentiale for grøn biogas i Danmark. For hver kubikmeter fossil gas, vi fortrænger ved at erstatte den med biogas, bevæger vi os tættere på at indfri vores klimamål. Samtidig gør vi os fri af afhængigheden af Putins sorte naturgas og gavner samfundsøkonomien. Dermed slår vi tre fluer med ét smæk, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glæde hos Biogas Danmark

De seks anlæg og målerstationen har et samlet anlægsbudget på 773 millioner kroner, og tilladelsen til byggeriet vækker glæde hos brancheorganisationen Biogas Danmark.

- En hurtig forstærkning af gasinfrastrukturen er afgørende for både forsyningssikkerhed og klima. Allerede til sommer er der øget risiko for reduceret biogasproduktion og mindre biogas i gaslagrene. Derfor skal der lyde en stor ros til ministeren for resolut handling, så Energinet og Evida hurtigt kan komme i gang, siger formand Henrik Høegh.

Anlæggene vil fordele sig med fem i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland, og forventes at stå færdige senest i løbet af 2025-2026. Anlæggene vil forhindre de delvist lukkede forgreninger af gasdistributionssystemet, hvorfra det ikke er muligt at føre biogas over i det overliggende transmissionssystem. Anlæggene skal desuden fjerne lugtstoffer og komprimere biogassen, så den kan transporteres op i transmissionssystemet. Det skal også bidrage til at gøre det muligt at lagre biogassen i gaslagrene.

I 2022 udgjorde biogas 34 procent af det samlede danske gasforbrug. Ambitionen er, at biogas i 2030 skal dække 100 procent af Danmarks gasforbrug.