Lyt til artiklen:

Minister kaldt i samråd om smågrisedødelighed og hele haler

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Den nytiltrådte fødevare- og landbrugsminister Jacob Jensen (V) skal i samråd om to landbrugsspørgsmål.

Dyrevelfærdsordfører i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, ønsker svar fra ministeren på antallet af smågrisedødeligheden og antallet af halekuperinger, der forgår i staldene, selvom metoden er ulovlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålene lyder:

"Hvad agter at ministeren at foretage sig for at reducere antallet af smågrise, der dør i staldene i lyset af, at der i 2020 døde 28.800 smågrise hver dag i danske stalde, og det er flere end nogensinde før?".

Smågrisebesætningerne producerede gennemsnitligt 24.896 grise pr. år, viser opgørelse fra 2021 fra Seges Innovation.

Tal fra branchen viser, at pattegrisedødeligheden i 2020 var på omkring 23 procent. Det vil sige, at ud af de 41,9 millioner smågrise, som blev født i 2020, så døde 9,7 millioner, skriver Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

"Mener ministeren, at forbuddet mod rutinemæssig halekupering håndhæves, når 97 pct. af de slagtede grise er halekuperede, og hvilke initiativer vil ministeren igangsætte for at sikre, at forbuddet mod rutinemæssig halekupering af grise rent faktisk håndhæves?".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i Danmark ikke lovligt rutinemæssigt at halekupere grise. Både som følge af EU-regler og danske regler. Det er dog tilladt, hvis der er i besætningen er skriftlig dokumentation for, at der er halebid, og hvis der før halekupering er foretaget og afprøvet en række tiltag med henblik på at forebygge halebid hos grisene.

I et svar til Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten, fra den 12. januar om samme spørgsmål om halekupering svarede fødevareminister Jacob Jensen dengang:

"Jeg ved, at det er noget, som vi gennem længere tid, også under min forgænger, har været i dialog med erhvervet om, og det er selvfølgelig også et samarbejde, som jeg gerne ser fortsætte,. Vi skal finde løsningen på det problem, som vi her diskuterer. Jeg ved også, at Fødevarestyrelsen er i gang og netop har opdateret deres vejledninger om halekupering, som indgår i retningslinjerne for, hvordan reglerne på området skal fortolkes og anvendes i praksis. Det betyder så også, at slagtegrisproducenterne skal skifte leverandør af smågrise, hvis de forventer at kunne holde grisene med hele haler, men deres smågrisleverandør kun kan levere halekuperede grise".

Begge spørgsmål fra Pia Kjærsgaard er stillet til ministeren den 20. januar.

Fra 23. januar til 30. juni vil Fødevarestyrelsen gennemføre en kontrolkampagne om risikovurdering og dokumentation for halebid i grisebesætninger, som halekuperer eller holder halekuperede grise.

Kontrolkampagne skal sætte fokus på halekupering

Se også:

Kontrolkampagne skal sætte fokus på halekupering