Lyt til artiklen:

Fodereffektivitet kan fremavles

00:00
Hastighed: ???x
02:40

En af vejene til et lavere klimaaftryk fra oksekød går gennem generne. Det er hypotesen der ligger bag projektet "FutureBeefCross" som over fem år overvåger 12.000 kalve, som er krydsninger mellem malkekøer og kødkvæg. Planen er at projektet afsluttes i efteråret 2023, men allerede nu er de første resultater ude. Det skriver Danish Crown.

Langt størstedelen af de kalve, som har fået mål foderoptagelse og metanudledning på nuværende tidspunkt, er kalve med en Dansk Blåkvægstyr som far.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er de foreløbige resultater også udelukkende for Blåkvægskrydsninger, og dem er der pt. 2.900 målinger på, fordelt på omkring 50 forskellige fædre.

Væsentlige forskelle mellem fædre

Det første resultat er, at kviekalvene har en ringere fodereffektivitet end tyrekalvene. Forskellen er på omkring 3.7 MJ pr. kilo tilvækst, og det oversættes til et otte procent større foderforbrug for kvier i forhold til tyrekalve. Det er en lidt større forskel end Danmarks Kvægforskningscenter har fundet i tidligere forsøg. Dog gælder det, at både kvie- og tyrekalve har en bedre fodereffektivitet end renracede Holstein-tyrekalve.

Resultaterne viser også en væsentlig forskel i fodereffektivitet mellem kalve efter forskellige Blåkvægsfædre. Hos de fem fædre, med de mest fodereffektive kalve, bruger kalvene i gennemsnit 7 MJ mindre foder pr. kilo tilvækst end kalve efter de fem fædre, hvor kalvene er mindst fodereffektive. Det svarer til at fodereffektiviteten er omkring 16 procentpoint lavere.

Derfor peger de foreløbige, rå data på, at der er potentiale for at kunne avle efter en bedre fodereffektivitet. Også fordi der samtidig er fundet en arvelighedsgrad på otte procent for fodereffektivitet.

Også forskelle i metan

Lidt overraskende viser resultaterne også, at metanudledningen pr. kilo tilvækst er højere for tyre end for kvier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyrene udleder omkring 20 liter metan mere pr. dag, hvilket svarer til cirka otte procentpoint, og resultaterne viser også en væsentlig forskel i metanudledning mellem kalve efter forskellige Blåkvægsfædre.

Blandt de fem fædre, som har kalve der udleder mindst metan, udleder kalvene i gennemsnit cirka 50 liter mindre metan pr. dag, end kalvene efter de 5 fædre, som udleder mest. Det svarer til en udledning som er cirka 19 procentpoint lavere.

De første midlertidige resultater fra FutureBeefCross indikerer derfor, at der er et potentiale for at kunne udvælge kødkvægstyre, der giver kalve med højere fodereffektivitet og mindre metanudledning.