Lyt til artiklen:

Debat: PFAS-skandalen åbenbarer skandaløs dansk miljøregulering

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Gentagne afsløringer om PFAS-forureninger over det ganske land er muligvis kommet som en overraskelse for mange læsere, lyttere og seere ude i befolkningen. Men inde på Christiansborg burde de annoncerede sensationer være forudsigelige nyheder - og man skulle have skredet ind for lang tid siden.

I Bæredygtigt Landbrug har vi længe kritiseret manglen på målinger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Igen og igen har vi krævet målinger af blandt andet overfladevandet - som EU da også forlanger af samtlige medlemslande, uden at de danske myndigheder af den grund er vågnet op. Vi har henvist til eksempelvis Slesvig-Holsten, hvor man takket være konkrete målinger i vandmiljøet kan føre en miljøpolitik, der rent faktisk virker. I modsætning til den "feel good"-politik, de folkevalgte praktiserer herhjemme. Det er ufatteligt, at man i Danmark har brugt kræfterne så ineffektivt.

I blandt andet Esbjerg har vi desuden oplevet, hvordan kommunen i PFAS-sagen henviser til Miljøministeriet, hvorefter ministeriet derpå peger på kommunernes ansvar... Offentlige institutioner spiller på dén måde ping-pong med både indsatser, indberetninger og ansvar. Dét ansvar skal placeres og føre til handling - og det haster!

Vil man vandmiljøet det bedste, må man i gang med at måle for disse stoffer fremfor at ty til tiltag, der intet nytter, og som i øvrigt rammer fødevareproducenter helt uretfærdigt. Det er åbenlyst, hvor ensidigt - og forkert - vi landmænd hidtil har været skydeskive, når det gælder reguleringer for at bedre vandmiljøet i hav og vandløb.

Nu må der - langt om længe - tænkes nyt i dansk miljøpolitik, så vi kan få en regulering, der er både juridisk og fagligt korrekt!