Lyt til artiklen:

JMF-elever forbereder sig på en sikker G-dag

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Abonnementsartikel

Vi nærmer os 1. februar og dermed også G-dag, hvor sæsonen for gylleudbringning går i gang. Hvert år går der dog skår i glæden, når vi hører om gyllegasulykker. Netop derfor er det så vigtigt at skabe fokus på sikkerheden i forbindelse med håndtering af gylle.

G-dag nærmer sig, og med den desværre også historier om gyllegasulykker, der kan forårsage både dødsfald og mistet førlighed. Derfor sætter Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, også kendt som JU Århus, hver januar fokus på emnet i samarbejde med Samson Agro, så deres JMF-elever får et grundigt kendskab til gyllens faldgruber. Det skriver de i en pressemeddelelse.

- Som ung jordbrugsmaskinfører er G-dag som regel en stor dag, som man har set frem til - og man glæder sig bare helt vildt til at komme i marken. Desværre er der for få, der midt i begejstringen har fokus på udviklingen af gyllegasser. Men ét lille fejltrin kan faktisk koste dem eller andre livet på et splitsekund. Der er der ikke mange, der ved - og det vil vi gerne være med til at lave om på. Det er én af grundene til, at samarbejdet med Samson Agro et vigtigt element i vores undervisning, siger Max Frederiksen, der er faglærer hos JU Århus.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Huskeråd og alarm

Kim Bennike, der er kursusudvikler- og underviser, er den ene af de to Samson-repræsentanter, der sammen kommer og har en årlig undervisningsdag hos JU Århus. Det sikkerhedsmæssige står for ham som noget af det helt centrale i undervisningen:

- Vi ser hvert år nogle grimme ulykker forårsaget af svovlbrinte, som relativt let kunne være undgået. Som gyllevognsproducent, ønsker vi at tage et ansvar og sætte ekstra fokus på området ved gøre vores kommende brugere ekstra bevidste om de farer, der er ved gyllehåndteringen, siger Kim Bennike.

Han anbefaler blandt andet, at man bærer en HS2-alarm, når man arbejder med gylle. Det er en gasdetektor, som man kan erhverve sig for relativt få penge. For svovlbrinten, der udvikler sig fra gylle, er en snigende dræber.

I sundhedsskadelige koncentrationer lammer den lugtesansen, så der er absolut ingen advarselstegn. Endnu et råd er, at man skal være ekstra opmærksom ved omrøringen af gyllen, hvor gassen frigives. I vindstille vejr kan det være særdeles farligt at opholde sig i nærheden af en gylletank under omrøring, da gassen vil lægge sig som et tykt tæppe omkring tanken i stedet for at blive ført væk af vinden.