Abonnementsartikel
Claus Felby, professor, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, åbnede med et spørgsmål, da han talte på Copenmind, og han fulgte selv op med et hurtigt svar:
- Er der behov for at redefinere land- og skovbrug? Det korte svar er ja.
- Energi, kemikalier, materialer, muligheden for at binde kulstof i jorden, fritid og æstetiske formål er i stigende grad i spil som anvendelsesmuligheder for landbrugsjorden, hvor formålene i 10.000 år groft sagt kun har været foder og fødevarer. Den ændring skal vi vænne os til, sagde han.
Han fremhævede ligesom flere andre af talerne på Copenmind, at biomasse er klodens største potentielle energikilde, og produktionen af biogas og biobrændstoffer kører derudaf i hvert fald i dele af verden men den hastige udvikling må ikke foregå med skyklapper på.
Udvikling skal være bæredygtig
- Hvis du ikke har biomasse, så kan du ikke producere bioenergi. Det er ret enkelt. Så der er et bydende behov for, at udviklingen skal ske på en bæredygtig måde, understregede han.
- Derudover er der behov for løbende teknologiske forbedringer, og der er behov for et mere forskelligartet land- og skovbrug, sagde Claus Felby.
- Det, der ikke er behov for, er passivitet. At gøre ingenting er ikke en mulighed, sagde han.
- En høj diversitet af afgrøder, for eksempel med inddragelse af flerårige energiafgrøder, vil eksempelvis indebære fordele som for eksempel mindre udvaskning, og vi har også brug for at undersøge potentialet i helt nye typer afgrøder, som for eksempel alger. Det kræver investeringer, men de er nødvendige, hvis vi skal fremavle bæredygtige teknologier, sagde Claus Felby.
Behov for at ændre adfærd
En vigtig del af en bæredygtig udvikling er ifølge Claus Felby også en ændret adfærd.
- Det er nødvendigt, at vi ændrer vores prioriteter med hensyn til, hvad vi vil blive ved med at spise. Hvis vi insisterer på at spise så meget hvede og kød, som det er tilfældet nu, får vi nogle problemer, som kræver løsninger meget snart, sagde han.
- Det er nødvendigt, at vi alle handler hurtigt, og det kræver stærkere drivkrafter og incitamenter ovenfra. Det kræver stærkere politisk vilje til at gøre noget ved udfordringerne.
- Vi har teknologier, der kan gøre megen gavn, men hvis de skal virke, skal vi bestemme os for at gøre brug af dem i en skala, der nytter noget. Hvis vi ikke handler, så vælger naturen, hvad der skal ske. Og det bliver sikkert ikke en løsning, vi vil bryde os om, pointerede Claus Felby.