Lyt til artiklen:

Debat: Utilstedelige intentioner fra vismand

00:00
Hastighed: ???x
01:32

Hvor vis skal man egentlig være for at kunne kalde sig vismand?

Dét spørgsmål må jeg og andre - især landmænd - stille os selv, efter at den såkaldt miljøøkonomiske vismand Lars Gårn Hansen nu udtaler, at den CO2-afgift på landbruget, som han har foreslået, vil betyde, at 25 procent af bedrifterne går konkurs - og at det minsandten er selve meningen med afgiften!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg skriver det lige én gang til: Man ønsker altså en afgift så stor, at en fjerdedel af landbruget går konkurs og må lukke...

Én ting er, at samfundet åbenlyst behøver såvel mad som eksportindtægter, og at klodens klima næppe bliver bedre af, at den internationale fødevareefterspørgsel efterkommes udenfor Danmark, hvor vi er verdensberømte for vores klimavenlige produktion. Men hvordan pokker kan nogen - vismand eller ej - være så kynisk, kold og beregnende, at man på den mest nederdrægtige måde vil snøre rebet så stramt om halsen på alle danske landmænd med en afgift på 1100 kroner pr. ton CO2, indtil 25 procent af erhvervet er væk?

Vil man ødelægge helt lovlig og legitim virksomhed i en højere sags tjeneste, kan det naturligvis kun ske mod fuld og hel erstatning. Ønsker man at bortskaffe madproduktion i en verden, der skriger på fødevarer, er dette en helt utilstedelig måde at fjerne den på.

Hvis det vitterligt er det klogeste, de vise mænd i dagens Danmark kan komme op med - ja, så står det godt nok sølle til!