Lyt til artiklen:

Debat: PFAS-forurening skal bremses i EU

00:00
Hastighed: ???x
01:31

Naturstyrelsens nye undersøgelse af strandenge, der viser bekymrende højt indhold af evighedskemikaliet PFAS i både græs og overfladevand over hele landet, bekræfter formodningen om, at PFAS-forureningen ikke skyldes lokale punktkilder, men derimod spredes via især havskum. Tidligere undersøgelser af drikkevand, vandløb, søer og vildt peger også på, at vi er nødt til at forholde os til, at PFAS er overalt i vores natur og miljø.

Det er derfor godt, at den nye regering i sit politiske grundlag fremhæver, at vi her i landet følger konkret op med en national handlingsplan, der blandt andet skal begrænse brugen af PFAS til for eksempel vandafvisende materialer som regntøj, sko og stegepander. Lige så vigtigt er det, regeringen vil arbejde for et forbud mod PFAS-stoffer på EU-plan, da alt tyder på, at PFAS-forureningen af miljøet er den samme i resten af Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstre i Europa-Parlamentet har allerede i september sidste år bedt EU-Kommissionen overveje et nødforbud mod PFAS i EU-landene, ligesom vi af hensyn til sundhed og miljø har bedt Kommissionen fremskynde restriktioner mod brugen af PFAS. Det har Kommissionen ikke svaret på endnu, men vi følger op. PFAS-forureningen er et grænseoverskridende problem, der skal løses i fællesskab.