Lyt til artiklen:

Concito: Teknologier er vigtige i fjernelse af CO2 fra atmosfæren

00:00
Hastighed: ???x
01:49

For at opnå klimaneutralitet i Danmark bliver det nødvendigt at fjerne mange millioner tons, da der stadig vil være en udledning fra især produktion af fødevarer, skriver Concito i en ny analyse.

Dette vil kræve, at Danmark fjerner CO2 fra atmosfæren i meget stor skala, såkaldte negative udledninger. I alt kræver 110 procent et netto-optag af CO2 fra atmosfæren på knap otte millioner tons i 2050, da udledningerne i 1990 var 78 millioner tons CO2e, skriver tænketanken.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Concito vurderer, at seks millioner tons restudledning i 2050 er realistisk. I så fald vil et klimamål på 110 procent kræve 14 millioner tons negative udledninger i 2050.

Strategi for negative udledninger

- Danmark har endnu ikke en klar politik eller strategi for negative udledninger. Der er således ingen klar definition af, hvad en negativ udledning er, herunder hvor permanent den skal være og hvordan livscyklus-udledninger indregnes, skriver tænketanken i sin analyse.

Samtidig er Danmark ved at udmønte en række støtteordninger, der kan bidrage til at sikre negative udledninger allerede fra 2025.Med de nuværende støtteordninger og rammebetingelser risikerer puljerne dog at forsinke udrulning af CCS og negative udledninger, samt støtte teknologier med lav permanens eller mindre klimaeffekt.

I et nyt notat om negative udledninger kommer Concito med fire hovedanbefalinger for inklusion af negative udledninger i Danmarks klimapolitik:

    • Indfør en fast negativ CO₂-afgift, som tildeles som et tilskud per ton CO₂, der er permanent fjernet fra atmosfæren
    • Indfas en afgift på netto-udledningen fra afbrænding af biomasse, der tilskynder til reduktion af forbruget af biomasse til kraftvarme, og samtidig sikrer at tilskud til negative udledninger tildeles hvor det har størst klimaeffekt
    • Indfør et støtteloft til negative udledninger på niveau med den bæredygtige mængde kulstof til rådighed for negative udledninger
    • Definér negative udledninger og hvordan disse skal indgå i målopfyldelse på kort og lang sigt.

Læs hele analysen om negative udledninger.