Lyt til artiklen:

Vaccine mod uønsket seksuel adfærd er godkendt i EU

00:00
Hastighed: ???x
01:31

Formaet Zoetis har fået en europæisk godkendelse til at markedsføre midlet Improvac, med henblik på at undgå uønsket seksuel adfærd under brunst og uønsket drægtighed, når hungrise opstaldes med intakte hangrise. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Improvac er en vaccine i to doser, som efter anden vaccination får grisens immunsystem til at danne antistoffer mod et overordnet kønshormon (GnRF), hvorved der sker en midlertidig immunologisk undertrykkelse af brunsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midlet har været markedsført til hangrise i Europa siden 2009 med henblik på at reducere ornelugt og forebygge aggressivitet og uønsket seksuel, der er velkendte velfærdsmæssige udfordringer ved produktion af intakte hangrise.

Praktisk løsning

Ifølge Zoetis er vaccinen også unik, idet hangrise der er vaccineret med Improvac har et reduceret foderforbrug og producerer mindre gylle end kastrerede dyr.

Jakob Bagger, der er dyrlæge og teknisk chef i Zoetis udtaler:

- I Zoetis er vi stolte af denne udvidelse af vores markedsføringstilladelse for Improvac. Den giver griseproducenter fuld fleksibilitet til at vælge, om man vil vaccinere han- eller hungrise. Ved vaccination af hungrise opnås store velfærdsmæssige fordele under opstaldning og indtransport til slagteri, samtidigt med at de produktions- og klimamæssige fordele ved hangriseproduktionen bevares.