Lyt til artiklen:

Uforløst potentiale i at "hente" unge tilbage til landområderne efter endt uddannelse

00:00
Hastighed: ???x
02:08

- Lad de unge rejse væk fra landområderne for at uddanne sig, men hold kontakten til dem, mens I bygger et godt sted, de kan vende hjem til.

Sådan lyder Eva Mærsks bedste råd til kommunerne i en pressemeddelelse fra Videncenter for Landdistrikter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun er sociolog og har skrevet en ph.d. om, hvordan kommunerne får unge mennesker til at flytte tilbage til deres hjemegn efter en uddannelse i en af de større byer.

- Hvis ikke vi begynder at betragte unges flyttemønstre som dynamiske, så glemmer vi dem. De er de fraflyttede og dermed "de forsvundne børn". Men det er en skam, for de rummer alle store potentialer for kommunerne, siger Eva Mærsk, der er ph.d. i sociologi og kulturgeografi ved Syddansk Universitet og University of Groningen i Holland med fokus på unges flytninger og stedstilknytning.

Landdistrikter: Urbaniseringen er ved at vende

Se også:

Landdistrikter: Urbaniseringen er ved at vende

Kampen om de unge

Eva Mærsk forklarer, at mange af de unge, der flytter fra deres hjemegn, bliver ved med at have en lokal tilknytning, mens de bor i en større by. Det kan eksempelvis være via forældrene, håndboldklubben eller sociale medier.

- For mange af de unge handler det faktisk om en følelsesmæssig stedstilknytning. Og det bør og skal alle os i landdistrikterne være meget optagede af. For som kommune kan man gøre en del for at holde kontakten til de unge og vise dem alt det, man kan tilbyde - hvis man altså har noget at tilbyde, som er attraktivt for unge mennesker, siger hun.

rich-media-3
Eva Mærsk er ph.d. i sociologi og kulturgeografi ved Syddansk Universitet og University of Groningen i Holland med fokus på unges flytninger og stedstilknytning. (Foto: Landdistrikternes Fællesråd)

Sociologen mener, at den vigtigste faktor for at unge flytter tilbage til deres hjemegn er, at der er gode jobs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler særligt om at tiltrække jobs til området ikke bare lokalt, men regionalt, så man får vist de her unge mennesker, at de har en fremtid på for eksempel Vestkysten, siger hun og fortsætter:

- Og så skal man lave en meget mere håndholdt indsats, hvor man holder snor i sine unge og rækker ud til dem med nye jobmuligheder. For det, jeg ser, er, at det eneste, som faktisk rigtig virker, er den håndholdte indsats.