Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza fundet for første gang i danske ræve

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Europa står midt i det største udbrud af fugleinfluenza nogensinde, og blandt andet vandfugle har været under mistanke for at bære smitten af højpatogen fugleinfluenza, H5N1, i denne omgang.

Og nu meddeler Statens Serum Institut, at de for første gang har fundet H5N1 i danske ræve. Helt præcist i fire ræve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Største europæiske udbrud af fugleinfluenza

Se også:

Største europæiske udbrud af fugleinfluenza

Det drejer sig om tre rævehvalpe der er fundet døde udenfor en rævegrav ved Odder. Ungerne blev set levende, og en af dem fotograferet, den 25. april 2022. Efterfølgende blev de fundet døde den 28. april, sammen med skroget af en andefugl.

Hvalpene blev vurderet til at være fire til fem uger gamle. Der kunne ikke tages prøver fra fuglen, idet organer og luftrør var blevet sat til livs af rævene. Hos alle hvalpene fandt SSI ved obduktionen at de var af normalt huld, og lungerne fandtes med mørke områder med fortætning og blodophobning. Hvalpene havde også tegn på fedtlever.

Den sidste ræv er en voksen hanræv, som blev fundet død 17. januar 2022. ræven blev fundet udenfor en rævegrav på Djursland, var meget afmagret, og havde ligesom hvalpene tegn på lungebetændelse og væske i brysthulen.

Løbende overvågning

Rævene er fundet i forbindelse med SSI´s overvågning af influenza hos vildtlevende pattedyr, og her er der altså samlet undersøgt 19 ræve. Rævene er døde i perioden januar til november 2022, og de 8 er fundet døde, eller syge med efterfølgende aflivning. De resterende er nedlagt ved jagt eller regulering. Derudover er der undersøgt to ildere, en mårhund, en grævling og en odder med negativ resultat.

Overvågningen blev først sat i gang sidst på efteråret 2022, og det er altså derfor at rævene fra først på året først blev undersøgt så sent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvågningen blev til, fordi flere andre europæiske lande har rapporteret om fund af højpatogen fugleinfluenza i en række vildtlevende pattedyr. Indtil videre er de fleste af de fund i ræve, som har udvist neurologiske symptomer der er ført til deres død. Andre arter omfatter dog også mink, vaskebjørne, mårhunde, oddere og sæler.

I et infektionsforsøg fra Holland, 2008, er det ifølge SSI vist, at ræve kan smittes med højpatogen fugleinfluenza, hvis de æder smittede fuglekadavere. Infektionen kan ligesom hundegalskab og hundesyge angribe hjernen hos dyret, og kan forårsage ændret adfærd og dødsfald. Når pattedyr er inficerede med influenzavirus fra fugle, kan der ske en tilpasning af virus til pattedyr, som kan have betydning for videre smitte. Virus fra de danske ræve vil i den kommende tid blive undersøgt nærmere og sammenlignet med andre virus, blandt andet fra danske vilde fugle.

Se mere om hvordan du forholder dig til smitte med fugleinfluenza, døde ræve og døde fugle på SSI´s hjemmeside