Lyt til artiklen:

John Deere giver landmænd lov til selv at reparere

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Forestil dig, at du lige brugt et par millioner på en ny traktor som du nu ejer, og er leveret i din indkørsel. Men at du sammen med leveringen får en slutaftale, som du er bundet til fra producenten. Købet giver dig ret til at bruge traktoren, men slutaftalen gør dog overordnet at du binder dig til producenten.

Du giver altså mange, mange penge, for en brugsret. Det gør du fordi du i slutaftalen ikke har din ret til "Self-repair", altså at du må pille eller skrue i din egen købte maskine, fordi det står der i slutaftalen at du ikke må. Det er især alt det tekniske der er problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det problem har du som dansk-landmand heldigvis ikke, i hvert fald ikke fuldt ud på samme måde, da EU-lov gør at man har sin ret til ejendele, dog under den garanti der sættes på maskinen.

Problemet med "self-repair" har de amerikanske landmænd dog haft i mange år, og de har haft en rigtig sej kamp med det, fordi jo mere teknisk landbrugsmaskinerne bliver, jo flere fejl oplever landmændene også.

Det betyder, at hvis der sker det mindste med maskinen skal landmanden ringe efter en autoriseret tekniker/montør fra John Deere. Landmanden må ikke selv gøre noget som helst eller bruge uautoriseret service.

Underskrevet aftale giver ret

Men nu har John Deere indvilliget i at give sine amerikanske kunder "right to repair", retten til selv at reparere eget udstyr, det skriver BBC

Det amerikanske Farm Bureau Federation (AFBF) og Deere & Co. underskrev søndag et aftalememorandum (MOU)

Artiklen fortsætter efter annoncen

I henhold til aftalen vil udstyrsejere og uafhængige teknikere ikke have lov til at "afsløre forretningshemmeligheder" eller "tilsidesætte sikkerhedsfunktioner eller emissionskontrol eller at justere landbrugsudstyrs effektniveauer.

Aftalen betyder derfor at landmænd har mere ret til at bestemme, hvordan deres John Deere maskiner kan repareres, om det er autoriseret, uautoriseret eller landmanden selv, der piller ved maskinen. John Deere holder dog på retten at man ikke må lave ændringer, eller modifiseringer der ikke er godkendt på maskinerne.

- Det løser et langvarigt problem for landmænd og ranchere, når det kommer til at få adgang til værktøjer, information og ressourcer, samtidig med at John Deere's intellektuelle ejendomsrettigheder beskyttes og udstyrssikkerhed sikres, sagde AFBF-præsident Zippy Duvall

Store problemer med "piratkopier"

Op til aftalen har der i nogle år været store problemer med piratkopier, fordi John Deere krævede, at amerikanske landmænd underskrev en licensaftale, når de købte en ny traktor. Aftalen forbød dem at foretage reparationer eller modifikationer af John Deere-udstyret, og i den samme aftale fraskriver John Deere sig samtidig ethvert ansvar for tab som følge af den software, der sidder i traktoren.

I blandt andet USA var det nået til, at nogle grupper af landmænd tyer til kina-kabler og østeuropæisk piratsoftware for at omgå restriktionerne fra producenternes side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene forsvarer sig med, at hvis der opstår problemer under høsten, kan de ikke vente i timevis eller dagevis på, at en autoriseret forhandler med rette software og adgangskoder dukker op. Ydermere er den tilsyneladende større stigning i reparationsgebyr en for stor økonomisk byrde for nogle landmænd og nogle gange er der ikke mulighed for at få lavet sin maskine.

Store regninger

Hvis du vil udskifte gearkassen, og du tager traktoren til en uautoriseret mekaniker, så kan han godt skifte gearkassen, men traktoren kan ikke køre ud fra værkstedet.

For at få godkendt sådan en reparation skal landmanden betale godt 1.600 kroner i gebyr og 900 kroner i timen til en tekniker, som skal køre ud og koble en computer til traktoren og godkende reparationen.

Det er det problem som nu bliver ophævet delvist, og landmanden kan selv bestemme hvem der skal pille i maskinerne uden at komme i de problemer.