Lyt til artiklen:

Forskningsprojekter skal stille skarpt på landbrugsbedrifternes udledninger

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Når dansk landbrugs påvirkning på klima- og miljømålsætninger skal opgøres, vil det i fremtiden blive muligt at beregne effekten af tiltag hos de enkelte landbrugsbedrifter mere præcist end vi kan i dag.

Det er i hvert fald det forventede resultat af ni forskningsprojekter, som Landbrugsstyrelsen igangsætter under den samlede titel "Bedriftsudledningsprogrammet". Det skriver styrelsen på sin hjemmeside

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Viden om betydningen af aktiviteter og bedriftsspecifikke forhold såsom fodring, staldsystemer, miljøteknologi, gødningstyper, afgrødefølger, jordtyper og så videre for bedriftens udledninger, er afgørende for at kunne lave bedriftsnære opgørelser af drivhusgasudledninger og kvælstoftab. Hertil er den viden afgørende for at kunne differentiere indsatser mellem bedrifterne. Vi er derfor meget spændte på at følge de ni nye forskningsprojekter, der samlet har et stort potentiale for at bidrage til vidensgrundlaget for landbrugets grønne omstilling, fortæller Marie Dam, specialkonsulent og projektleder for bedriftsudledningsprogrammet i Landbrugsstyrelsen

De ni forskningsprojekter har fået tilsagn om tilskud af Landbrugsstyrelsen, der har udvalgt projekterne med bidrag fra et vurderingsudvalg af eksterne forskningskyndige og en tværministeriel arbejdsgruppe.

Baggrunden for forskningsprogrammet er aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug, også kaldet Landbrugsaftalen fra 2021, hvor aftaleparterne vedtog en fælles ambition om, at udledningen af drivhusgasser og næringsstoffer skal kunne opgøres for det enkelte landbrug.

Den ambition er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed. Med midler fra landbrugsaftalen og forskningsreserven på i alt 130,7 millioner kroner, skal de ni forskningsprojekter over de kommende fem år forske i bedriftsspecifikke udledninger.

Udvalgt efter nøglebidrag

Hvert enkelt af de ni projekter vil kunne bidrage til mere nøjagtige opgørelser af landbrugets udledninger, og de repræsenterer tilsammen store dele af landbrugsproduktionen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Programmet dækker forskningsbehov indenfor både foderområdet, husdyr, husdyrstalde og gødningslagre såvel som landbrugsjordens sammensætning, afgrødeproduktion og gødskning. Dermed sikres bedst mulig dækning af de nødvendige bidrag til at løfte vidensgrundlaget for bedriftsregnskaber" fortæller specialkonsulent Marie Dam.

I udvælgelsen af projekterne er der lagt vægt på, at projekterne bidrager til at identificere og kvantificere udledninger fra de forhold og aktiviteter, der giver de betydeligste bidrag til den enkelte bedrifts udledninger.

Projekterne har fokus på udledning af drivhusgasser (lattergas og metan), kulstofbalance og udledning af kvælstof til naturområder og vandmiljø, samt ammoniak til atmosfæren.

I den todelte ansøgningsproces modtog Landbrugsstyrelsen i første omgang 35 konceptbeskrivelser, hvoraf vurderingsudvalget udvalgte 18 projekter, der blev inviteret til at ansøge med fuld ansøgning i anden runde.

Både konceptbeskrivelser og fulde ansøgninger blev vurderet af et eksternt vurderingsudvalg bestående af seks forskningskyndige og et sekretariat med medarbejdere fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Skatteministeriet og Finansministeriet. Derudover er ansøgningernes forskningsfaglige kvalitet blevet vurderet af Innovationsfonden.