Lyt til artiklen:

Verdens fødevarepriser faldt i december

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

Fødevareprisindekset fra FN's fødevareorganisation, FAO, sluttede på et lavere niveau i 2022 end i 2021.

En ny opgørelse fra FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, viser, at indekset for verdens fødevarepriser i december 2022 faldt for niende måned i træk. Faldet var 1,9 procent (2,6 point) fra den foregående måned.

FAOs fødevareprisindeks var i gennemsnit 132,4 point i december, hvilket er 1,0 procent under sidste års niveau i december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for 2022 som helhed var indekset, som registrerer månedlige ændringer i de internationale priser på almindeligt handlede fødevarer, i gennemsnit 143,7 point, hvilket er 14,3 procent (18 point) højere end gennemsnitsværdien i 2021.

Vær på vagt

Reaktionen fra FAO's cheføkonom Maximo Torero er på den baggrund, at de mere afdæmpede fødevarepriser er velkomne efter to meget volatile år.

- Men det er vigtigt fortsat at være på vagt. Verdens fødevarepriser er fortsat på høje niveauer med mange basisvarer tæt på rekordhøje priser og stadig mange risici forbundet med fremtidige forsyninger, siger han blandt andet.

Billigere olie

FAO opgør prisudviklingen særskilt for forskellige fødevarekategorier, hvilket afslører, at det særligt er et stort fald i prisen på vegetabilsk olie, der er årsagen til faldet i det samlede indeks.

Prisindekset for vegetabilsk olie faldt 6,7 procent fra november til december og nåede dermed det laveste niveau siden februar 2021. Faldet har ifølge FAO flere årsager, blandt andet udsigter til sæsonmæssigt stigende sojaolieproduktion i Sydamerika samt faldende råoliepriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høst på sydlig halvkugle

Kornprisindekset faldt også - med 1,9 procent fra november til december.

Forklaringen er ifølge FAO den igangværende høst på den sydlige halvkugle, som har øget forsyninger af hvede til eksport, og stærk konkurrence fra Brasilien har drevet verdensmajspriserne ned.

På den anden side steg de internationale rispriser.

Kødprisindekset faldt også i december - med 1,2 procent fra november.

Det er lavere verdensmarkedspriser på oksekød og fjerkrækød, som opvejer højere priser på svine- og fårekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejeriindeks steg

FAO's mejeriprisindeks steg med 1,2 procent i december efter fem måneders uafbrudt fald.

- Højere internationale ostepriser afspejler strammere markedsforhold og drev den månedlige stigning i indekset, mens internationale noteringer for smør og mælkepulver faldt, oplyser Maximo Torero.

FAO peger i øvrigt på, at verdenspriserne på hvede og majs nåede rekordhøjde i løbet af året, og at gennemsnitsindekset for vegetabilsk olie for hele 2022 nåede en ny rekordhøjde, og at mejeriprisindekset og kødprisindekset nåede de højeste helårsniveauer siden 1990.