Lyt til artiklen:

Power-to-X-anlæg skal supplere elnettet

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Høst PtX i Esbjerg har indgået en tilslutningsaftale med Energinet, og det er godt nyt for både den danske energiproduktion og den grønne omstilling af dansk landbrug, skriver Landbrug & Fødevarer.

Høst PtX er et Power-to-X-anlæg, der omdanner strøm til brint for at lave ammoniak til en grøn gødningsproduktion. Og nettilslutningen er derfor et vigtigt skrid mod produktionen af grøn gødning, siger klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nettilslutningen af Høsts ammoniakanlæg i Esbjerg er en vigtig milepæl på vejen mod en sikker grøn gødningsproduktion i Danmark. En grøn gødningsproduktion kan give en global reduktion i udledningen af CO2 på ikke mindre end 1 millioner ton, og gødningen vil samtidig være en efterspurgt eksportvare. Vi skal sikre, at vi nu skaber de nødvendige incitamenter for, at projektet her og mange andre PtX-projekter, der kan bidrage til omstilling i landbrugssektoren og samfundet generelt, realiseres. Det gælder i særdeleshed indretningen af omkostningsægte og transparente tariffer, siger han.

Stort batteri

Aftalen om at koble anlægget på elnettet betyder først og fremmest, at Høst PtX kan modtage el - men samtidig vil anlægget også kunne fungere som en buffer, eller et batteri eller lager, om man vil, som kan levere eller frigive overskydende strøm-kapacitet tilbage til elnettet.

En situation der især er favorabel, når der er mangel på strøm fra vedvarende energikilder.

- Vi står med en enorm opgave med at sikre balance og stabilitet i fremtidens elsystem, hvor de store PtX-anlæg både bliver nye storforbrugere af el og samtidig vigtige brikker i vores infrastruktur. De giver os mulighed for at balancere de øgede mængder el fra vedvarende energikilder, og dermed får PtX både stor effekt og indvirkning. Derfor indgår vi i tæt dialog med de involverede interessenter, og vi forventer flere af den her slags aftaler i de kommende år, siger Henrik Riis, Energinets direktør for eltransmission til Høst PtX´s hjemmeside, og uddyber.

- Udvikling af infrastrukturen er essentiel for at imødekomme fremtidens behov, og det er den opgave, som vi skal løse sammen. Med de første tilslutningsaftaler med store PtX-anlæg tager vi et nyt skridt, der skaber bedre forudsætninger for både forsyningssikkerhed og bedre udnyttelse af grøn energi.