Lyt til artiklen:

Debat: Skal vi da ikke tænke på andre?

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Efter juletiden, hvor vi har skullet tænke på hinanden, skal vi landmænd til at finpudse vores markplan for det kommende år.

Her gælder det åbenbart om at lukke øjnene for de andre. På grund af ensidige danske regler. Vi skal nemlig undlade at dyrke fire procent af vores mark. Det skal ind i markplanen, og det gør rigtig ondt. De fire procent skal henligge som udyrket brak. Det har den forrige regering bestemt - som den eneste i hele EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed skal dansk landbrug braklægge cirka 40.000 hektar markjord i 2023. På disse 40.000 hektar kunne vi have produceret foder eller mad for derefter at eksportere det ud til verden. Det kunne for eksempel være hele 300.000 ton kornprodukter, der kunne være eksporteret til blandt andet Afrika. I øjeblikket, mens vi danskere bøvler med julefedtet, foregår en af historiens værste sultkatastrofer i Afrika.

Tænk sig, at disse afgrøder kunne - samtidig med at de udviklede sig til fødevarer - have samlet CO2 op fra luften og jorden. Den ekstra brak på cirka 40.000 hektar kunne, hvis arealet blev dyrket, have samlet mindst 600 millioner kilo CO2 op, mens kornet voksede på marken - og altså betyde noget positivt for klimaregnskabet. Braklagt jord optager stort set ingen CO2.

Den forrige regering ville, som det eneste land i Europa, have de fire procent brak i 2023, alle andre EU-lande vil hellere producere fødevarer til en verden, der sulter. Hvorfor skal vi i Danmark ikke give vores bidrag i forhold til klima og fødevarer? Hvorfor skal vi ikke have de eksportindtægter til vores land?

Det er simpelthen en ommer.