Lyt til artiklen:

Nu kan du få markkrat med i markblok

00:00
Hastighed: ???x
01:36

Hvis du vil have tilskud til dit markkrat, skal du sende et ændringsforslag om at få markkrattet med i markblok. Det skriver Landbrugsstyrelsen

Det er dog vigtigt, at du orienterer dig i reglerne, inden du sender dit ændringsforslag. Sender du ændringsforslag om markkrat, der ikke overholder reglerne, giver det betydeligt længere behandlingstid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er markkrat fra 2023?

Markkrat omfatter klynger af træer og buske over 100 m2, der findes på tilskudsberettigede arealer i 2022, og som ikke er berettigede til grundbetaling i 2022. Markkrat er dermed eksisterende ikke-produktive elementer til forskel fra småbiotoper, der er nye elementer.

Landbrugsstyrelsen forudser mange ændringsforslag om markkrat, og forventer derfor ikke at kunne sagsbehandle i samme tempo som tidligere ændringsforslag. Og hvis man sender ændringsforslag på arealer, der ikke overholder reglerne for markkrat, vil behandlingstiden blive endnu længere.

Derfor kan man hjælpe sig selv og styrelsen ved at orientere sig i reglerne for markkrat, inden du sender ændringsforslaget. OG reglerne er som følger, og de skal alle være opfyldt for at få et areal oprettet som markkrat:

  • Det skal være etableret senest 1. juni 2022, så det kan ses på luftfoto fra sommeren 2022 (SOP 2022 i Internet Markkort).
  • Det udgør et sammenhængende areal på mellem 0,01 og 0,5 ha.
  • Det er dækket af mindst 75 pct. levende træer og/eller buske.
  • Det er mindst 10 meter bredt på den korteste led.
  • Det er helt omsluttet af fem meter tilskudsberettiget omdriftsmark i 2022.
  • Det ligger minimum fem meter fra andre markkrat.
  • Det må ikke have været indberettet som lavskov i 2022.

Landbrugsstyrelsen afgrænser markkrattet efter det dyrkningsskel, som ses på luftfotoet, hvorefter de vurderer, om reglerne for markkrattet er overholdt. Ser de ingen dyrkningsskel, afgrænser de efter ydersiden af træstammerne.

Læs mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside