Lyt til artiklen:

Tredive danske ulve i andet kvartal 2022

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Ulveopgørelsen kommer fra et statusnotat fra Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, der sammen står for overvågningen af ulve i Danmark.

I 1. kvartal 2022 var der omkring ti voksne ulve, samt et ungekuld fra 2021 på fire årsunger i Danmark. Altså et samlet antal op 14 ulve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af de 16 ulve voksne ulve registeret i 2. kvartal 2022, var de ni immigranter og syv danskfødte. De var fordelt på tre par, fem stationære, enlige ulve, og fem strejfdyr, skriver Ulveatlas.

Indvandret fra Tyskland

I Danmark er der til dato registreret 37 forskellige ulveindivider med kendt genotype: 20 er indvandret fra Tyskland og 17 er danskfødte. Det er ulvenes genetiske profiler, som muliggør en kortlægning af deres familiære tilhørsforhold i den centraleuropæiske lavlandsbestand.

Det er ligeledes den genetiske profil, der gør det muligt at følge de voksnes individers vandringer mellem Tyskland og Danmark og tilsvarende følge flere af de danskfødte ulves vandring fra deres fødested til Tyskland. Hvis en ulv forlader Danmark, kan registrerede fund syd for grænsen fortsat følges i det Centraleuropæiske ulveregister.

I december 2022 er to af de 37 ulve med kendt genotype dokumenteret døde i Danmark (én død af sygdom, én skudt ulovligt), fem er udvandret til Tyskland (tre af disse blev siden dræbt af bil-påkørsel), og 14 har været borte i mere end ét år efter sidst at være registreret i Danmark. Disse regnes som forsvundne, dvs. døde uden kendt årsag, skriver Ulveatlas.

Frivillige hjælper med at overvåge ulve

Fundene er fortrinsvis resultatet af den aktive overvågning med brug af vildtkameraer, registrering af sporforløb, eftersøgning efter DNA-spor i form af hår, ekskrementer, urin, blodspor og spytprøver fra nyligt nedlagt bytte i kombination med den passive overvågning med registrering af oplysninger fra offentligheden og netværket af frivillige privatpersoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række frivillige samler prøver, som de finder i naturen og sender til Naturhistorisk Museum. På Aarhus Universitet leder forskere efter DNA-spor i prøverne. DNA-spor findes typisk i væv, hår, ekskrementer, urin eller blodspor fra ulv.

Læs mere om ulvenes udbredelse i notatet "Statusrapport fra den nationale overvågning af ulv (Canis lupus) i Danmark 2. kvartal 2022".