Lyt til artiklen:

Svenske katte skal nu registreres

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Fra nytår skal alle svenske katte født efter 2008 id-mærkes og registreres i et centralt register, som den svenske landbrugsstyrelse - Jordbruksverket - står for, og som katteejere selv kan tilgå for at få registreringen i orden.

Men allerede nu er der så stort pres på registret, at Jordbruksverket beder folk om at vente med at registrere deres katte i systemet, selvom det nu er obligatorisk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Målet med Jordbruksverkets register har ifølge Jordbruksverkets egen pressemeddelelse om registret været at gøre det enkelt og smidigt at registrere sin kat. Og online-registrering koster 40 svenske kroner, mens papirregistrering koster 100 svenske kroner.

Tre kuld killinger

Men hverken hos på Jordbruksverkets hjemmeside eller i Statens jordbruksverks forskrifter for loven, fremgår det, hvordan halvvilde landkatte skal kunne mærkes og registres.

Men det fremgår blandt andet, at steder, hvor der fødes flere end tre kuld killinger årligt, skal registres som et katteanlæg. Det fremgår dog ikke klart, hvorvidt det gælder landejendomme, hvor den halvvilde flok ofte føder flere kuld killinger årligt.

Men på langt sigt er målet ifølge Jordbruksverket at få alle katte i registret, som også skal udbygges med flere funktioner som ejerskifte med videre. Også en søgetjeneste bliver end el af registret, så det bliver muligt at fremsøge katteejere på baggrund af chipnummer eller tatovering.

Dansk afvisning

Så sent som i 2014 afviste daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) at indføre et lignende register i Danmark trods opfordring fra Dyrenes Beskyttelse, Kattens Værn og Den danske Dyrlægeforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviste dengang til, at Fødevarestyrelsen vurderede, at den danske ordning med to frivillige mærkningsordninger og registre fuldt ud er i stand til at løfte opgaven, og ministeren konstaterede desuden, at det ikke er en offentlig opgave at stå for en mærkningsordning og et register. Og han havde således ingen planer om at indføre en kattelov med obligatorisk mærkning og registrering.

Udsigt til bøder

Fra begyndelsen får enkelte myndigheder adgang til det svenske katteregister, og fra andet halvår 2023 får politiet og toldvæsnet adgang, og de ansvarlige myndigheder vil beslutte, hvilke sanktioner, der skal til over for katteejere, som ikke lader deres katte registrere. Fra begyndelsen forlyder det, at katteejerne vil blive informeret om, at de skal id-mærke og registrere kattene, og først derefter vil manglende registrering udløse bøder.

Læs om den svenske mærkningsordning her