Lyt til artiklen:

Debat: Er klimainvesteringer kun for de store?

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Vi skal alle gøre noget for klimaet, gøre mere, gøre det rigtigt, gøre det grønt, gøre det klogt, gøre det hurtigt, gøre det vi kan - det skulle være så let.

Det arbejder jeg på som landmand. Det er ofte dyrt - og derfor har det offentlige lavet nogle spændende ordninger - til glæde for klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kan som landmand for eksempel sætte overdækning på min gyllebeholder, da det bidrager til mindre fordampning og dermed både bedre gylle og mindre klimaaftryk.

Men jeg har kun én tank på godt nok små 4000 m3. Men de offentlige regler siger, der kun kan tages investeringer i betragtning, der overstiger 300.000 kroner, hvilket vil sige to overdækninger. Og det er faktisk unødvendigt på kun én tank.

Kan det være rigtigt, at kun de store bedrifter med to tanke kan få del i sådanne klimaordninger - selvom også vi mindre landbrugere bidrager med en masse produktionsafgifter til betalingen af sådanne ordninger?

Er det i tråd med EU og den danske lovgivning, at hjælp kun gives til de store? Ros til Landbrugsstyrelsen for forsøget på at effektivisere - men så svært kan det da ikke være administrativt? Spørgsmålene kunne være: Er der en tank? Ja/nej. Vil man bruge den X antal år? Ja/nej.

Klimaudfordringerne venter ikke - men det administrative bøvl bremser løsningerne.