Lyt til artiklen:

Finanstilsynet dropper jordpriser - kan give billigere priser i banken

00:00
Hastighed: ???x
03:36

For første gang i ti år må de danske pengeinstitutter nu selv prissætte landbrugsjord i deres egner bøger.

Det skriver Velas, som har læst en meddelelse fra Finanstilsynet til kreditinstitutterne, hvor de melder ud, at Finanstilsynet fremover ikke vil offentliggøre vejledende jordpriser, men at pengeinstitutterne selv skal sikre, at de anvender jordpriser, der afspejler en realistisk markedspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indtil nu har Finanstilsynets prissætning været lavere end det, jorden er blevet handlet til så godt som over hele landet. Især de seneste to til fire år er jordprisen generelt er steget, og vi oplever store lokale forskelle i handelspriserne - nogle områder er meget dyre og andre er billigere, siger Morten Raabjerg Holm, virksomhedsrådgiver i Velas, og fortsætter

- At tilsynet nu ændrer praksis betyder, at pengeinstitutterne selv skal vurdere jorden ud fra det, tilsvarende jord er blevet handlet til i nærområdet, hvilket i langt de fleste tilfælde vil betyde en højere pris på jorden, end Finanstilsynet har vurderet den til. Det betyder i praksis, at rigtig mange landmænds jord vil blive vurderet højere i banken, end det er tilfældet nu.

Morten Raabjerg Holm har det sidste års tid lavet omfattende analyser af landmænds reelle jordværdier og efterfølgende hjulpet landmændene med at forhandle bedre vilkår i banken. Og for ham er udmeldingen fra Finanstilsynet noget, der får en stor indvirkning for de enkelte landmænd.

- Det er altså virkelig stort, det her. Jordprisen tegner sig for en stor del af landmændenes egenkapital, og det er klart, at når den stiger fra eksempelvis 140.000 kroner per hektar til eksempelvis 200.000 kroner per hektar, så gør det alt andet lige landmændene mere robuste.

Kan betyde lavere rentemarginal og bidrag

Han fortæller, at jordprisen pr. hektar er lige så vigtig et regnskabstal som "resultat af virksomhed", da jordprisen også har en betydelig indflydelse på landmandens egenkapital og rating i banken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er der forskel på, hvordan pengeinstitutterne værdisætter jordprisen ved deres kunder. Nogle pengeinstitutter har fulgt Finanstilsynets vejledende priser, mens andre har anvendt sammenlignelige handler i området.

- Det har for nogle landmænd betydet, at soliditeten har været vurderet for lavt med højere rentemarginal og bidragssats til følge. Med denne ændring vil det formentlig betyde, at kunderne fremover i højere grad bliver vurderet ud fra markedsprisen i nærområdet, hvilket kan betyde bedre vilkår i form af lavere rentemarginal, bidragssats og afdragsfrihed, såfremt jordprisen i området er højere end Finanstilsynets skøn, siger Morten Raabjerg Holm.

Landmand, kend din jordpris

Han anbefaler derfor, at man som landmand enten selv, eller med hjælp fra sin konsulent, får sat sig ind i, hvad jord handles til i nærområdet. Dernæst skal man gå til sit pengeinstitut for at få klarlagt, hvad de har vurderet jorden til.

- Hvis det viser sig, at man pludselig kan hente 50.000 kroner per hektar, så kan man bruge det som løftestang til at forhandle bedre vilkår hjem i ens pengeinstitut eller hos realkreditten. Det tæller altså både lavere renter og bidragssatser og mulighed for afdragsfrihed, siger Morten Raabjerg Holm, der selv laver jordprisanalyser for Velas' kunder.

- Den giver landmanden et indblik i, hvad agerjorden handles til i nærområdet, så man kan bruge det i vurderingen af sin egen jord. Det er et rigtig godt værktøj, som mange landmænd vil kunne få stor økonomisk gavn af, afslutter han.