Lyt til artiklen:

Her er mykotoksin-risikoen for kvæg

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

Alltech har analyseret prøver fra høsten på tværs af Europa, og her er de danske resultater for mykotoksiner i relation til kvæg.

Alltech udsendt resultaterne fra deres høstprøver, med fokus på de danske høstresultater. Til resultaterne er der knyttet vurderinger for henholdsvis grise og køer, og her vil vi naturligvis se på vurderingerne for kvæg.

Vigtigt at huske er, at det er summen af mykotoksiner i det samlede foder, der udgør risikoen. Det vil sige selv om for eksempel halm i år har en høj risikofaktor, så er optaget ikke ret stort og i sig selv udgør det måske ingen risiko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvis det udfodres sammen med andre fodermidler med moderat til højt indhold af mykotoksiner, så kan der sandsynligvis opstå udfordringer. Derfor skal man altid se på dyrene, produktiviteten og sundheden.

Moderat majs

Risikovurderingen for danske majsprøver ender i det gule felt, i Alltechs trafiklys fra grøn til rød. Det vil sige at risikovurderingen er moderat, med 6,3 mykotoksiner i gennemsnit. De tre oftest sete toksiner er Type B (DON), Zearalenone og Penicillium.

De typiske symptomer vil være nedsat foderoptag, fald i ydelse, uens gødning og et højere celletal.

Penicillium i græs

Normalt kan køer selv omsætte mange af de toksiner, som Alltech finder, til en vis mængde. Men lige specifikt Penicillium skader eller ødelægger de gavnlige mikrobielle bakterier i vommen, hvilket gør det svært for koen at nedbryde de mykotoksiner, som den normalt ville kunne nedbryde skriver firmaet. Det giver en dårligere omsætning af foder, et fald i ydelsen og det svækker immunforsvaret.

Derfor placerer Alltech risikoen fra græs i det gule/røde felt, med en risiko der er moderat til høj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Obs på halm

I halmen finder Alltech 5,6 mykotoksiner i gennemsnit, og det er især Type B (DON) der findes der. Typiske tegn vil være et fald i foderoptag, diarré, sænket immunforsvar og sløve køer.

Man skal desuden være opmærksom på sine kalve, da de fødes enmavede og derved har en lavere tolerance overfor Mykotoksiner.

Det placerer den gennemsnitlige risiko for malkekøer i det røde felt.

Se resultaterne her