Lyt til artiklen:

30 milliarder dollars sat af til beskyttelse af biodiversiteten i verden

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Abonnementsartikel

FN-landene har vedtaget en aftale, der skal beskytte verdens fauna og dyreliv.

Cop15-aftalen indebærer blandt andet, at der fra 2030 skal anvendes 30 milliarder dollar årligt på at beskytte biodiversiteten i udviklingslandende, skriver DR Nyheder.

- Der har aldrig været sat et mål om at bevare så megen global natur i denne skala, siger Brian O'Donnell, som er direktør for miljøgruppen Campaign for Nature til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansiering spillede en nøglerolle ved Cop15, med diskussioner centreret om, hvor mange penge de udviklede lande vil sende til udviklingslande for at imødegå tab af biodiversitet.

Det blev anmodet om, at den globale miljøfacilitet oprettede en særlig trustfond - GBF-fonden - for at støtte implementeringen af GBF for at sikre en passende, forudsigelig og rettidig strøm af midler.

Landene godkendte også en række relaterede aftaler om at implementere GBF, herunder om planlægning, overvågning, rapportering og revision, som alle er afgørende for at sikre fremskridt - med GBF's ord for at sikre, at der ikke er en yderligere acceleration i den globale hastighed for udryddelse af arter, som allerede er mindst 10-100 gange højere, end den har været i gennemsnit over de sidste 10 millioner år, skriver UN på sin hjemmeside.

Strengt beskyttet natur

Også den danske regering har fokus på natur og biodiversitet. I det nye regeringsgrundlag vil regeringen bidrage til EU´s biodiversitetsstrategi for 2030, som har til mål, at 30 procent af EU´s areal til lands og til havs skal være beskyttet natur, hvoraf 10 procent skal være strengt beskyttet natur.

Der står i regeringsgrundlaget: Ansvar for Danmark:

"Målsætningen skal udarbejdes under hensyntagen til den samlede arealanvendelse i Danmark, herunder sameksistens med landbrug og udbygning med vedvarende energi".