Lyt til artiklen:

Debat: Juleønsker fra en træt landmand

00:00
Hastighed: ???x
03:02

For os landmænd er landspolitikken i disse dage lidt af en prøvelse. Vi lægger ører til en hel del - noget mere usagligt end andet - på et rimelig kompliceret område som CO2e (udledning ved biologiske processer). Jeg mener samtidig, der mangler kritisk journalistik overfor den ekstreme overbudspolitik, vi så i valgkampen, der for mig at se er et stort problem for vores samfund.

Som politisk engageret landmand står man tilbage med et klart indtryk af, at det er mere end almindeligt svært at komme til orde med saglige og seriøse indspil til debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan vi godt sætte os ned og græde over, men vi fortsætter i stedet kampen for, at man under den nuværende regeringsdannelse kommer ned fra træerne og husker den Landbrugsaftale, man indgik så sent som sidste efterår. Her er jo netop beskrevet, hvordan landbruget skal opfylde målsætningen på klimaområdet om at reducere med fem millioner tons CO2e. Vi har de konkrete metoder til at komme derhen.

Forskning, vidensdeling og innovation er vigtigere end nogensinde før. I Danmark udleder vi for eksempel 1,15 kilo CO2 pr. liter mælk, mens det globale gennemsnit ligger på 2,5 kilo. Det er takket være vores stærke forsknings- og videnskultur, der findes omkring dansk landbrug.

Hvorfor ser man ikke mere på forbrug?

Jeg undrer mig over, at de økonomiske vismænd har så snævert et perspektiv. At en dansk CO2e-afgift skulle være klogt, er jo kun, hvis der er en osteklokke omkring Danmark, der afskærer os fra resten af verdens udledning af klimagasser.

Problemet er, at FN's model til at beregne udledning kun tager udgangspunkt i produktionen og ikke i forbruget. Alt hvad vi importerer er dermed ikke et problem, fordi belastningen ligger i de lande, hvor varen er produceret.

Rationalet er, at for at Danmark kan blive CO2-neutral, så skal man blot udfase al produktion. Det tror jeg nu, klimaet er ligeglad med. Det vil bare gøre Danmark fattigere og ødelægge rigtig meget af den viden, vi skaber her i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske marker optager 20 millioner tons CO2

Man kommer heller ikke udenom landbruget, hvis man skal lave grøn energi nok til landet. Vi kan lave energi og levere råstof til brændstof, og vi både lagrer og optager CO2 med vores jord. I Danmark optager vores marker i alt 20 millioner tons CO2! Så kære alle sammen: I har altså brug for landbruget. Flyene kommer ikke til at flyve på el, men de kan komme til at flyve på brændstof, som vi landmænd laver råstoffet til.

Mange af mine landmandskolleger føler sig virkelig triste og demotiverede over at lytte til medierne. Men vi har et fantastisk erhverv, der lever med og af naturen. Et erhverv, som også mange unge mennesker med masser af gåpåmod og nye idéer ønsker sig en fremtid i. Jeg vil ønske, landmænd en dag får den anerkendelse i samfundet, som vi fortjener, og får bedre vilkår for at bedrive godt landmandsskab.