Lyt til artiklen:

Krig og forsyningsproblemer halverer driftsresultatet for Claas

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Gunstige vilkår for finansiering og en god høst på globalt plan var med til at drive omsætningen i vejret for tyske Claas.

Men svækkede muligheder i Østeuropa, som følge af krigen i Ukraine, og generelle geopolitiske ændringer gjorde et markant indhug på bundlinjen, hvor Claas forrige år fik 273 millioner euro ud af anstrengelserne og i 2022 landede på 88 millioner euro efter skat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer de underliggende problemer med forsyningskæderne, der har præget industrien i de seneste år.

- 2022 har udfordret os i enhver henseende. I dette svære mix har vi vist, hvor modstandsdygtig vores forretningsmodel er. Vi leverede og beviste, med en masse personligt engagement, at vi kan leve op til vores vision om, at gøre vores kunder til de bedste på hver deres felt, siger Thomas Böck, CEO for Claas i en kommentar til regnskabet.

rich-media-3
Thomas Böck er CEO for Claas Group. Foto: Claas Group.

- Vi har leveret 100 procent på vores høstløfte til kunderne. For det fortjener alle medarbejdere og distributørpartnere min tak, siger topchefen.

rich-media-4
Omsætningen de seneste fem år. Visualisering: Claas Group.

Kommer stærkt igen

Claas oplevede i 2022 særlig dynamisk vækst i Nordamerika, mens det ellers robuste europæiske marked blev svækket lidt i forhold til den stærke udvikling året før.

I 2023 forventer Claas at komme stærkt igen trods de aktuelle usikkerheder i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den officielle forventning er, at Claas kan vækste tocifret på både salg og på driften.

Det bygger man på forventningen om, at den globale efterspørgsel i Central- og Vesteuropa, samt Nordamerika, vil være stabil.

Ordrebøgerne er på nuværende tidspunkt over gennemsnittet, og det er især digitalisering og "autonomous farming", som Claas forventer at få styrket sin markedsposition på.