Lyt til artiklen:

Udsatte grundvands-arealer skal kortlægges

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Ansvar for Danmark, hedder regeringsgrundlaget for SVM-regeringen. Heri står blandt andet, at det går for langsomt med at beskytte grundvandet.

Det skal der gøres noget ved, mener SVM-regeringen, der derfor vil sætte skub i beskyttelsen med eksempelvis øget økologi, eller omlægning til natur på de mest udsatte arealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især de boringsnæreområder, BNBO´erne, går det for langsomt med, hvorfor regeringen vil sætte gang i en plan "Hvor vi skal sikre, at alle parter gør en stor indsats, og der er incitament til at omstille. Der har ikke været den ønskede fremdrift fra især kommunalt hold, hvilket er nødvendigt for at komme i mål som aftalt", som regeringen skriver.

Regeringen vil desuden tænke i yderligere drikkevandsbeskyttelse, og kortlægge udsatte arealer. Ifølge Danva er der 200.000 hektar, men regeringen mener der mangler viden, og vil derfor kortlægge samtlige af de 640.000 hektar, der i dag er udpeget som indsatsområder for drikkevandsbeskyttelse.

Flere minivådområder

Der skal desuden, hvis det står til Regeringen, differentieres på spildevandsafgiften, sådan at urenset spildevand fra overløb koster mere end udledning af renset spildevand. Og så skal det være nemmere at etablere biogas-, kalkrensning- eller pyrolyseanlæg for landets vandselskaber.

Bliver vi på vand-fronten, så lægger Regeringen også op til, at der skal skub på etableringen af minivådområder, dels for deres klimaeffekt, og dels for deres evne som svulmebassiner. Derfor skal sagsbehandling ifølge Regeringen gøres mere smidig og uden lange godkendelsesprocedurer og besværlige regler.

Endeligt skal de 15 planlagte naturnationalparker også gennemføres, med involvering fra kommunalbestyrelser og byråd. Og i den forbindelse vil regeringen også se på den omdiskuterede dispensationsmulighed fra dyrevelfærdsloven, som skal evalueres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kan yderligere fem områder udpeges til naturnationalparker, mens yderligere tre nationalparker blive udpeget.

Læs hele regeringsgrundlaget her.