Lyt til artiklen:

SVM-regeringen vil skrue op for klimamålene

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Abonnementsartikel

Arbejdsfællesskabet, som SVM-regeringen kalder regeringsgrundlaget vil gøre Danmark til et grønt foregangsland, som de øvrige lande skal få inspiration fra og se op til.

Tre stolte partiledere har netop præsenteret SVM regeringen på et pressemøde på Marienborg. Både Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen roste forhandlingerne og processen, som både Frederiksen og Løkke roste for at være de bedste politikske regeringsforhandlinger, de to nogensinde har deltaget i.

SVM-regeringen kom på pressemødet ind på en lang række målsætninger for det fremtidige arbejde. Klimamålsætninger var en af dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det netop præsenterede regeringsgrundlag skriver regeringen:

Danmark skal være et grønt foregangsland, der sætter og indfrier ambitiøse klimamål og klimaindsatser og på den måde inspirerer andre lande til at følge med. Det er koblingen af handling på den grønne omstilling og fortsat økonomisk vækst, som vil få andre lande til at kigge til Danmark.

Vi skal vise verden, at det er muligt at balancere høje klimaambitioner, konkurrencedygtigt erhvervsliv og social sammenhængskraft.

Regeringen vil:

  • Indfri reduktionsmålet for 2025 - og indfri reduktionsmålet for 2030
  • Sikre, at de drivhusgasreduktioner, der er aftalt politisk, realiseres i praksis.
  • Såfremt forudsætningerne ændres, så klimafremskrivningen i 2025 eller senere viser, at 70 pct. målsætningen ikke nås med aftalte konkrete virkemidler, foreslå yderligere konkrete virkemidler, som sikrer, at vi når i mål.
  • Arbejde for ambitiøs og omkostningseffektiv klima- og energiregulering i EU, der kan bidrage til indfrielse af 70 pct.-målsætningen og samtidig gøre Europa uafhængig af russisk fossil energi.

Nye klimamål

Danmark har med vores virksomheder, teknologier og viden en mulighed for og en forpligtelse til at fremme udbredelsen af grønne løsninger i EU og globalt. Regeringen vil arbejde for et ambitiøst 2040-klimamål i EU og fortsætte arbejdet med at indgå grønne strategiske partnerskaber med andre lande, skriver partierne i regeringsgrundlage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I takt med, at vi selv når 70 pct.-målsætningen, er det naturligt at opstille nye mål, der kontinuerligt kan sikre et højt tempo samtidig med, at vi øger fokus på implementeringen af allerede besluttede initiativer. Regeringen vil fremrykke målet om klimaneutralitet til 2045.

Og sætte et nyt mål om 110 pct. reduktion i 2050 i forhold til 1990. Regeringen vil foreslå et ambitiøst reduktionsmål for 2035 samt vurdere, om reduktionsmålet i 2030 skal opjusteres yderligere. Regeringen ønsker at hæve ambitionerne for Danmarks aftryk i verden ved at opstille et mål for den danske klimaeffekt forstået som den internationale klimaeffekt, der følger af den danske eksport af energiteknologi og tjenesteydelser, skriver regeringen.

Læs hele regeringsgrundlaget her.