Lyt til artiklen:

Reduceret jordbearbejdning skal i brug som klimaværktøj

00:00
Hastighed: ???x
02:47

EU's landbrugsministre peger på carbon farming som et middel til at reducere landbrugets CO2-udledning. Og formand for FRDK, Henrik Terp, begriber ikke, hvorfor Danmark ikke følger trop, når det gælder om at reducere CO2-udledningen og nå målene i klimaplanen for 2030. Det skriver FRDK i en pressemeddelelse.

- Vi kan gøre det med det samme og få en effekt her og nu, siger Henrik Terp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge vidensyntesen om conservation agriculture fra Aarhus Universitet kan man lagre op til 2,4 ton klimagasser pr. hektar, herunder CO2 og lattergas, når landmændene undlader at bearbejde jorden.

Undgå lukninger

Henrik Terp er rystet over den seneste udmelding fra Det Miljøøkonomiske Råd, som i stedet anbefaler, at man lukker 25 procent af dansk landbrug for at nå målet.

- Jeg har meget svært ved at se det vise i at lukke hver fjerde af verdens mest klimavenlige landbrug og sende produktion ud til mindre klimavenlige egne, når vi kan nå en stor del af klimamålet ved at reducere jordbearbejdningen. Det er en dårlig løsning at lukke dem, der skal være med til at løse klimakrisen, siger
formanden.

Ifølge Danmarks Statisk drives omkring 20 procent af landbrugsjorden i Danmark allerede pløjefrit.

- Rigtig mange landmænd er allerede i gang på nogle af deres arealer, og vi oplever stor interesse for dyrkningsformen, så det er virkelig en lavthængende frugt, siger Henrik Terp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effekt i morgen

Det, der også ærgrer Henrik Terp, er, at reduceret jordbearbejdning er en teknik, landmændene kan tage i brug i morgen. Der er flere andre løsningsforslag fremme, som for eksempel biochar og grønt flybrændstof fra halm, men det ligger langt ude i fremtiden, inden fabrikker og logistik er bygget op.

- De nye grønne teknologier er ti fugle på taget. Reduceret jordbearbejning er en fugl i hånden, siger han.

Gavner også landmanden

Henrik Terp understreger, at en af de store fordele ved at vælge reduceret jordbearbejdning som redskab i samfundets klimaværktøjskasse, er, at det ikke bare kommer klimaet, men også landmanden selv, til gode.

Den reducerede jordbearbejdning giver landmanden reducerede omkostninger og et mindre tidsforbrug i marken samt en sundere og mere levende jord, der har en bedre struktur og vandhusholdning.

- Derudover kommer den øgede biodiversitet som en væsentlig sidegevinst. Og det er også en krise, de reducerede jordbearbejdningssystemer kan være med til at løse, siger formanden.