ange af jer glæder jer sikkert som vanvittige til at komme i marken og mærke støvet og duftene i forårsluften.

Men der er andet end forår i luften. For øst for os trækker der mørke skyer op i form af den stigende trussel fra afrikansk svinepest. Senest er Polen, Litauen og Ukraine blevet ramt af den frygtede sygdom, som i årevis har hærget i Rusland og landene omkring Sortehavet. Men hvad med os? Jeg må indrømme, at jeg på det seneste har tænkt, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt det kommer til Danmark, men nærmere om hvornår det kommer til Danmark. For nu er det altså tæt på. Skræmmende tæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg tror ikke, det er gået op for alle, hvad det er for en trussel, vi står overfor, og jeg vil derfor på det kraftigste opfordre alle til at sætte sig grundigt ind i de anbefalinger, som blandt andet VSP har liggende på sin hjemmeside omkring smittebeskyttelse. Det er nu, der skal sættes effektivt ind, så vi i fællesskab kan gøre vores bedste for at holde Danmark fri for nogle af de alvorligste sygdomme, der kan ramme svineproduktionen.

Der er i denne udgave fokus på staldhygiejne og sundhed, og blandt fokusartiklerne kan du blandt andet læse om, hvor galt det kan gå, når en besætning rammes af afrikansk svinepest. Danske Brian Vinter fortæller om hans oplevelse med sygdommen på en besætning i Rusland på siderne 12-14. Du kan i andre artikler også læse om, hvad hygiejnen betyder for dine grise, og om hvordan en sanering kan foretages. Du kan også læse om, hvordan et skift af vacciner har givet bagslag for en besætning ved Kirke Såby.

Husk at du som abonnent altid kan læse artiklerne på www.hyo.dk. Her har du desuden mulighed for at kommentere den enkelte artikel. For at læse artiklerne kræves et log-in. Brugernavnet er dit abonnements