Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sulky gødningsspreder spiller sammen med John Deere Precision Ag
Da gårdens gamle gødningsspreder havde udtjent sin pligt, og beslutningen om at købe en helt ny var taget, faldt valget i sidste ende på det samme mærke, som naboens gødningsspreder.
- Vores nabo var blevet så glad for sin Sulky X50, fortæller Frederik Vingaard, der driver et landbrug i Løkken sammen med sin far, Ole Vingaard Olesen.
Den lokale sælger hos Semler Agro havde også haft en finger med i spillet, da han forinden havde præsenteret far og søn for de nye Sulky gødningsspredere, som Semler Agro Brønderslev lige havde fået hjem.
Her så de på en Sulky X50+ Econov ISOBUS.
- Så købte vi den af ham. Det har vi godt nok ikke fortrudt. Den kører bare, fortæller han.
At Sulky'en "bare kører" er ikke det eneste. Gødningssprederen er ISOBUS styret og passer derfor sammen med traktorer med en ISOBUS skærm. Er traktoren grøn, spiller den også sammen med John Deere Precision Ag.
Netop præcisionslandbrug er noget, som Frederik Vingaard gav sig i kast med, da den nye Sulky kom til - og det har han ikke fortrudt.
- Man kan jo ikke gå tilbage til at køre med en hest. Når man først er kommet i gang med John Deere Precision Ag, så kører du med det. Vi er blevet så glade for det, siger han.
Tidsbesparende elektronik
Gødningssprederen udmærker sig blandt andet ved, at den hurtigt kan ændre i de gødningstyper, der skal ud på marken. Det sker ved hjælp af en app, som hedder Fertitest.
Appen fungerer som et hjælpeværktøj til korrekt justering af Sulky gødningssprederen. Det indebærer en rystetest af gødningen, hvorefter tallene tastes ind på ISOBUS skærmen.
- Så fortæller den dig, hvor gødningssprederen skal stå. Der kan jeg se, at det passer. Det er virkelig nemt, fortæller Frederik Vingaard.
Lige så nemt er det at ændre på nedfaldspunktet på tallerkenen efter gødningstype. Det sker nemlig elektronisk - og det sparer tid, fortæller landmanden.
Men det er ikke det eneste, han har sparet med den nye spreder. For i samspil med John Deere Precision Ag har han også sparet penge.
Gradueret gødskning
Ved at køre præcisionslandbrug, som han har gjort siden marts i år, kan han nu konstatere, at der ingen lejesæd har været i år - og det er fordi, markerne er blevet kørt over med tildelingskort, mener Frederik Vingaard.
Kortene bliver oprettet efter satellitkort af ens marker i programmet CropManager, hvorefter det er muligt at markere, hvor der er læbælter eller lignende, der ikke skal have så meget gødning.
Dermed er det muligt at graduere gødskningen, og det sparer efterafgrøder. I selve traktoren er det også muligt at justere manuelt undervejs, selvom tildelingskortet viser noget andet.
Det hjalp Semler Agros GPS-specialist i Nordjylland med at sætte Frederik Vingaard ind i, herunder at tegne kortene ind og sende filerne trådløst fra computeren ud til traktoren via hans MyJohnDeere-konto.
- Det er godt nok skønt. Vi kan sidde herinde og sende det ud til traktoren. Inden jeg når at komme derud og starte traktoren, så er kortet klar, fortæller han og tilføjer:
- Hvis kortet ligger i traktoren, kan vi sende alle ud og køre gødning. Og der er ingen, der kører forkert, fordi vi kan låse tildelingskortet til en bestemt mark.
At Frederik Vingaard hurtigt har taget teknologien til sig har også noget at gøre med, at han i forvejen er glad for elektronik, medgiver han. Men er der ikke mod på at lære det, er det også muligt at få en landboforening til at stå for at oprette tildelingskort og sende ud.
Næste skridt for landmanden i Løkken er nu at optimere og bygge videre på den første sæsons erfaringer. For han er først lige begyndt.
- Det er noget, man hele tiden kan nørde med, siger Frederik Vingaard.