Lyt til artiklen:

Regler får K.F. Halmfyr til at se mod andre lande

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

Halmfyr er meget efterspurgt for tiden, men fra Januar bliver det umuligt, eller ekstra dyrt, at etablere et.

Der er travlt på Agromek, også i Hal E hvor K.F. Halmfyr og Kaas Staalbyg A/S har slået deres stand op. De er heller ikke til at overse, idet de har opsat et sort og gult halmfyr, der rager godt op i hallen. Og så er det ikke engang en af de største modeller.

Standen er velbesøgt, og mange har interesse i et halmfyr, og Morten Pedersen, der er servicemontør og afdelingsleder og står for K.F. Halmfyr, har også fået forespørgsler på besøg med henblik på etablering. Men mest i vores nordiske nabolande. For fra 1. januar 2023 ændres reglerne for halmfyr i landzoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder at halmfyr højst må have 60 milligram støv pr. kubikmeter.

- Og hvis halmen får lov at ligge og tørre på marken, og så får et regnskyl, så er det intet problem. men som landbrug er i dag, så skal halmen nærmest presses og i hus med det samme. Og det støvkrav er kun her i Danmark og Tyskland, siger Morten Pedersen.

Én dyr løsning

Reglerne har været på vej siden 2016, men er blevet udskudt flere gange, da ingen fyr har kunnet leve op til kravet. Der er dog én løsning, men den kommer næppe til at gavne salget.

- Man kan godt sætte et posefilter på i dag, der kan løse det. Men de koster jo en halv million og sætte på, så det er der ingen landmænd der vil betale. Vi prøver at udvikle vores egne filtre i samarbejde med nogle andre. men intet tyder på at man komme runder 150-200.000. Til de mindre anlæg, de større kommer til at koste mere, fortæller Morten Pedersen.

Derfor håber han sammen med resten af holdet på standen, at Agromek kan generere yderligere salg i andre lande, eksempelvis Sverige og Norge, hvor han allerede har sat flere halmfyr op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkelte har alligevel spurgt

Men til trods for udsigterne til at skulle have et pebret posefilter, så har Morten Pedersen og K.F. Halmfyr faktisk fået enkelte, danske forespørgsler oveni de udenlandske forespørgsler.

- Der er mange der gerne vil have besøg og har nogle kedler, der skal renoveres og optimeres. Så ud og prøve at se om det kan svare sig at renovere, eller om man skal prøve at give et bud på en ny med filter. I de kommende uger skal jeg på besøgstur, så der er god tilgang på messen, siger han.

rich-media-4
Standen rager godt op i Hal E, og den gule farve på tre af siderne fanger øjet. Foto: Theis Meilby Eriksen.