Lyt til artiklen:

Pasteuriseringsmaskine sparer plast og rengøring

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Anders Juhl Mortensen og Byclan har forhandlingen på New Zealandske Antahi, og på årets Agromek præsenterer han stolt Trusti Pasteur, som er så ny, at den end ikke nåede med på Eurotier.

- Det er jeg meget stolt af, for Antahi vil ikke slippe nogen produkter ud, som ikke har været forbi deres egen fabrik. Sådan så de ved at tingene er i orden, siger Anders Juhl Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som navnet antyder er Trusti Pasteur en pasteuriseringsmaskine, som udmærker sig på flere parametre. For det første, så er den prisbillig at komme i gang med.

- Vi kører et messetilbud, hvor man kan komme i gang for lige under 25.000. Og så leverer vi den, og jeg skal også gerne komme og fortælle, siger Anders Juhl Mortensen.

Genbrug og nem rengøring

Et andet sted konceptet udmærker sig, er en central del af Antahis koncept. Det er nemlig poserne, som råmælken pasteuriseres, og udfodres, i. For hvor andre producenter bruger engangsposer, så er colostrum-poserne fra Antahi genanvendelige.

- Vi vil gerne spare plastikken, så de er lavet med store åbninger, så de er nemme at vaske. Der følger også en børste med, og så er bagsiden transparent, så man kan se urenheder. Jeg har kunder der har brugt sådan en pose 20 gange, fortæller Anders Juhl Mortensen.

rich-media-2
Poserne var fyldt med vand på Agromek, mælken var ikke så lækker at tømme efter et par dage på 60 grader. Foto: Theis Meilby Eriksen

Og vil man beskytte sine poser, der fås i to og fire liter, yderligere, så kan man få en neoprenjakke, som beskytter ydersiden og holder på varmen længere. Pasteuriseringsmaskinen kan klare to poser ad gangen, eller tre dunke, hvis man skal udfodre med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glidende mundstykke

Når det kommer til sonderne ved udfodring, har Antahi også tænkt i at gøre oplevelsen så god som mulig for kalvene, ligesom det også kan øge levetiden på sonden.

Hemmeligheden, som vi nok kan dele med hinanden her på Maskinbladet, er et glidende mundstykke, som sonden føres igennem.

- Normalt, så vil kalven tygge på slangen hele vejen ned. Men her tygger de på mundstykket, så tænderne ikke ridser slangen. Samtidig får de ikke små traumer i halsen, når den ridsede slange kommer ned, siger Anders Juhl Mortensen.

rich-media-4
Sonden føres gennem mundstykket, og sparer slange og kalv for ridser. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Foruden det glidende mundstykke, er slangen også udstyret med en stopper, så man er sikker på at sonden hverken kommer for langt eller for kort. Man sætter blot stoppet ved den ønskede markering på slangen, og når mundstykket rammer den, så er sonden på plads.

rich-media-5
Sondens slange har markeringer efter kalvens størrelse. Foto: Theis Meilby Eriksen.