Lyt til artiklen:

Ny teknologi registrerer køernes nøjagtige vandoptag

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Abonnementsartikel

En måleenhed direkte i vommen kan måle koens nøjagtige vandoptag via boulus i vommen.

Den østrigske virksomhed Smaxtec, har lanceret TruDrinking, en ny funktion, der nøjagtigt registrerer den enkelte kos vandindtag. Dette seneste tekniske fremskridt er verdens første inden for det sektorledende sundhedsovervågningssystem og hjælper landmændene med at optimere mælkeproduktionen, skriver Smaxtec i en pressemeddelelse.

En optimal vandforsyning er afgørende for både sundhed og for at være en tidlig indikator for mælkeproduktion. Chris Howarth, smaxtecs globale salgsdirektør, mener, at rådet: "drik rigeligt med vand", gælder lige så meget for malkekøer som for mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vand er ofte det glemte næringsstof i malkekvægsbesætninger, siger Chris Howarth.

- Hvis en ko drikker for lidt, vil hendes foderindtag reduceres, og hendes mælkeydelse vil falde. Med TruDrinking kan landmænd straks opdage enhver forstyrrelse af det normale vandforbrug. Dette kan være en tidlig indikator for nye sundhedsproblemer eller markere et teknisk problem med vandforsyningen, siger han.

Teknologien bag TruDrinking registrerer, hvor ofte og hvor mange liter vand hver ko forbruger dagligt. Data hentes direkte i køernes retikulum ved hjælp af en unik bolus- og AI-understøttet applikation, der måler interne ændringer i kropstemperaturen efter hver drikkecyklus.

TruDrinking sporer pålideligt vandindtag, som overvåges uden yderligere indsats ved hjælp af smaxtecs realtidssystem.

Viden omkring kælvning

Da drikkeadfærd er en vigtig indikator for sundhed, giver TruDrinking værdifuld information omkring kælvning. Først når en ko tager nok vand ind, stimuleres hendes appetit og et højt foderindtag garanteres. Denne indsigt er derfor uvurderlig for at hjælpe med at forhindre dyre metaboliske sygdomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TruDrinking fremhæver også praktiske problemer såsom tekniske problemer med vandforsyningen, såsom hvis et drikketrug svigter eller fryser. Dette reducerer den tid, der bruges på at kontrollere drikkere, da smaxtec advarer landmanden i tilfælde af uregelmæssigheder, hvilket hjælper med at reducere lønomkostningerne.

- Tilføjelsen af TruDrinking til smaxtec-systemet giver endnu dybere indsigt i dyresundhed og støtter yderligere landmænd i at holde deres besætninger sundere, deres mælkeydelse konsekvent høj og deres gårde mere bæredygtige og succesrige, tilføjer Howarth.

Måleenheden til vandoptaget er integreret i det eksisterende smaxtec-system og er umiddelbart tilgængeligt som en ny funktion for alle smaxtec-gårde.

Effektiv overvågning direkte i vommen

Se også:

Effektiv overvågning direkte i vommen