sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Energikrisen kalder på majssorter med balanceret energiindhold

00:00
Hastighed: ???x
03:55

Abonnementsartikel

Mælkeproducenter skal ikke kun tænke på fordøjelighed og tons, når de vælger majssort. For i år vil de øvrige råvarepriser influere det optimale sortsvalg. Tiden lige nu er præget af, at det er dyrt at tilkøbe både stivelse og protein ved supplerende foderkilder. Det kan derfor være en fordel at vælge sorter, som balancerer både stivelse, energi og fordøjelighed

I en tid med dyre energi- og råvarepriser er der god økonomi i at tænke sig grundigt om, når den rette majssort skal vælges. At tilkøbe sig ekstra energikilder i form af protein og stivelse kan nemlig gå hen og blive en kostelig affære. Det kan derfor være en god idé at finde en majssort, der har et velafbalanceret energiindhold.

- Med de dyre råvarepriser er det vigtigt at kigge efter sorter, som har et balanceret niveau af energi og stivelse, så man undgår at skulle supplere unødvendigt meget med ekstra energiholdige kilder, fortæller Torben Sørensen, Market Manager Seeds hos Syngenta.

At priserne, på råvarer er steget, er også en parameter, man er nødt til at tage hensyn til i næste sæson, når der skal købes majssorter ind.

- De høje råvarepriser er også det scenarie, vi ser frem mod ved næste fodringsæson, hvorfor en majsensilage med balanceret energiindhold er essentiel, fortæller Torben Sørensen.

Når man kigger efter majssorter med det ønskede FAO-tal, som passer til ens lokalitet, er fodringsmæssige kvaliteter og udbytte meget afgørende. En optimal sammensætning af energi, stivelse og fordøjelighed i ensilagen kan optimere ædelyst og hæve mælkeydelsen i besætningen.

- Grænsen for, hvilke sorter der med sikkerhed kan dyrkes på forskellige egne af Danmark, rykker sig hele tiden i forhold til vejrbetingelserne og de majsvarmeenheder, der opnås i løbet af vækstsæsonen. I forsøgene ser vi, de seneste år at middeltidlige og sildige sorter generelt klarer sig godt - selv på koldere lokaliteter, fortæller Torben Sørensen.

Sortens sundhed og standfasthed er også afgørende for at undgå for meget besvær i marken og højne ædelysten.

- Her skal man kigge efter sorter, der har en høj sygdomsresistens, især overfor de mest almindelige sygdomme som majsbladplet og majsbrand. En god indikator er, om køerne gider spise ensilagen. Går de udenom, kan det være tegn på, at der har været majsbrand på planterne, fortæller Torben Sørensen og fortsætter:

- Afslutningsvist er det essentielt at kigge på sortens fodringsmæssige værdi. Her handler det om at se på, hvor mange kilo køerne skal bruge for at opnå den ønskede energi, og hvor stor en majsandel man kan have i sin foderration.

rich-media-1
SY Silverbull scorer højt på alle kvalitetsparameter.

Tjek din foderkvalitet

Ser man generelt på høsten i år, har vejret haft en stor betydning for årets høstresultater. At høste mange tons majs betyder ikke altid, at det har været en god høst.

- Derfor er det vigtigt at få analyseret kvaliteten af sit foder, så man sikrer det optimale udbytte af sin sort, råder Torben Sørensen.

I år er vejret en faktor, man skal have med i sine tal. Nogle steder har det været knastørt, andre steder har man fået regn på de rigtige tidspunkter i forhold til udviklingen af majsplanterne.

- Derfor er det også vigtigt, at man husker at få tjekket sin foderkvalitet løbende. Det handler nemlig ikke altid bare om de kilo, man får ind, men om at være helt sikker på at optimere sin foderplan ud fra den ensilage, man har liggende i siloerne, fortæller Torben Sørensen.

Syngentas Silverbull en god all-around-sort

Hos Syngenta har de længe udviklet majssorter til ensilage, og igen i år ligger den stærke sort SY Silverbull i toppen i forhold til ensilagekvalitet.

- SY Silverbull er en sort, der er tidlig, har et højt udbyttepotentiale kombineret med gode egenskaber i fordøjelighed, energi og stivelsesniveau - et rigtig godt valg til landmanden, der gerne vil have en all-around-sort, hvor du ikke skal ud at investere i unødvendig meget energi efterfølgende, slutter Torben Sørensen. Læs mere om, hvilke sorter der kan give dig værdi i den kommende sæson