Lyt til artiklen:

Kommuner og landbrug indgår klimaaftale

00:00
Hastighed: ???x
02:18

I en ny aftale som skal sikre en mere klimavenlig landbrugssektor i Midtjylland har Herning-Ikast Landboforening, Familielandbruget Vest-Jylland og kommunerne i Herning og Ikast-Brande indgået en aftale om at få flere lavbundsprojekter, nye biogasanlæg og vedvarende energiproduktion til at ske. Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at vi har en klimaopgave i landbruget, som vi skal leve op til. Og med den her aftale, så ved vi også, at vi har en medspiller i den myndighed, som skal give os tilladelserne, der behov for. For eksempel kræver både naturtiltag og tekniske løsninger såsom biogas ofte, at kommunerne er med. Nu forpligter vi hinanden til at vi vil gøre noget sammen, og det er jeg rigtig godt tilpas med, siger Sven Agergaard fra Herning-Ikast Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommuner med meget landbrug

Både i Herning og Ikast-Brande Kommune fylder landbruget meget i geografien. Derfor er landbruget også vigtige i forhold til at skabe store reduktioner i udledning af drivhusgasser i det midtjyske område.

- Jeg håber, at vi med den her klimapagt kan komme tættere på hinanden, og at vi kan få ting til at ske hurtigere, siger Martin Alstrup, der er næstformand for Familielandbruget Vest-Jylland.

Skal ske uden udflytning

Partnerne har underskrevet et officielt aftaledokument, som forpligter dem til at arbejde sammen for at opnå Parisaftalens mål og bidrage til Danmarks nationale klimamål om CO2-reduktioner.

I aftalen bliver det fremhævet, at den grønne omstilling af landbrugssektoren skal ske uden aktiviteter, flyttes ud af Danmark, og samtidig skal der sikres en bæredygtig erhvervsvækst og fødevareproduktion.

- Landbruget er et helt centralt erhverv i Ikast-Brande og Herning kommuner, som bidrager med lokale jobs, fødevareproduktion og eksport. Det er en bunden opgave, at vi sammen finder løsninger. I vores geografi har vi tradition for at være stærke erhvervskommuner. Tænk hvis vi kan gøre det grønt uden, at det går udover produktion og jobs, så er jeg sikker på, at verden vil følge vores eksempel. Det skal vi da turde have en ambition om, siger Kasper Pauli Pedersen, der er formand for Klima- Natur- og Bæredygtighedsudvalget i Ikast-Brande Kommune.