Abonnementsartikel
Mælkeskandalen trækker nye spor i Kina. Aktierne på Arlas samarbejdspartner i Kina, Mengniu, faldt i dag med næsten 60 procent på børsen i Hongkong. Aktiehandlen har været suspenderet siden den 17. september, efter at det blev kendt, at Mengniu var indblandet i skandalen.
Der blev fundet rester af stoffet melamin i mælkepulver fra Mengniu og hos bl.a. konkurrenterne Yili og Bright Dairy Foods.
Melamin kan give urinsten og har indtil nu krævet næsten 53.000 syge kinesiske børn. Heraf fire døde.
Den schweiziske storbank UBS vurderer, at melaminsagen vil få store konsekvenser for Mengnius salg resten af året og i det kommende år.
Vi tror, at Mengnius salg vil rette sig i 2010, udtaler banken til avisen South China Morning Post.
Også de to andre mejerier Yili og Bright Dairy gik ned med henholdsvis 10 og 8,5 procent på børsen i Shanghai.
Mengniu og Yili køber mindre mælk
Men også bønderne er hårdt ramt, da de mange steder ikke kan komme af med mælken længere.
Mange mejerier er holdt op med at købe mælk, efter at mælkesalget er faldet drastisk, siden skandalen brød løs. Det gælder også for Mengniu og Yili, der begge holder til omkring provinshovedstaden Hohhot i Indre Mongoliet.
I sidste uge oplyste de gennem telefon eller SMS til mange ejere af malkestationer og mellemhandlere, at de indtil videre ikke vil modtage deres mælk, skriver South China Morning Post i dag.
Hohhot har næsten en million små kvægbønder, og de to mejerier er de eneste i området, så disse nyheder kan være ødelæggende for både økonomien og den sociale stabilitet.
Det har fået det kinesiske landbrugsministerium op på mærkerne. De er bange for, at bønderne vil blive tvunget til at slagte køerne og lukke deres gårde, og at det vil føre til et sammenbrud i landets mælkeindustri.
Ministeriet har beordret de lokale myndigheder over hele landet til at øge støtten til kvægbønderne, mens de tilskynder mejerierne til at fortsætte med at købe mælk, så længe den opfylder kvalitetskravene.
Hovederne ruller på højere plan
Landbrugsministeriet er kun én ud af mange aktører, når det gælder fødevaresikkerhed i Kina. Og det er måske en af grundene til, at det har kunnet gå så galt.
I aftes trådte den hovedansvarlige for selve kontrolsystemet, Li Changjiang, tilbage. Han er den hidtil højest placerede, der har mistet sit job som følge af skandalen.
Men en forsker fra det Nationale Institut for Ernæring og Fødevaresikkerhed siger lige ud, at problemet rækker langt ud over, hvad Li kunne gøre.
Hvis ikke hele kontrolsystemet bliver reformeret, så er det højst sandsynligt, at en lignende skandale bryder ud igen, siger han med henvisning til, at de mange instanser i fødevaresikkerheden overlapper hinanden og skaber forvirring.
Også på lokalt plan er den hidtil øverst ansvarlige blevet fyret: Partichefen i provinshovedstaden, hvor Kinas største mælkepulverfabrikant Sanlu hører hjemme. Balladen startede med Sanlu, og nu er selskabet kommet i modvind igen, da det viser sig, at Sanlu har kendt til problemet meget længere end først antaget.
De første klager fra forældre kom allerede i december sidste år, men først i begyndelsen af august blev Fonterra, den new zealandske samarbejdspartner, informeret. Først den 11. september sprang bomben, da OL i Beijing var vel overstået.