Abonnementsartikel
Men de er her, og vi må bruge dem, men med omtanke
ftersom jorden stadig er kold, og der ikke umiddelbart ser ud til at ske så meget derude, er det måske ikke nødvendigt at tænke på planteværn lige nu - og så alligevel. Ændrede afgifter gør, at det kan være nødvendigt at tænke i andre baner med hensyn til middelvalg.
Ligeledes gælder det for vintersæden om den er blevet behandlet i efteråret og hvilke behov, som venter i det kommende forår.
På nettet så jeg for et stykke tid siden et rådgivningsfirma, der havde placeret en kasse af gennemsigtig plastic i marken på et sted, som i forvejen har et kendt ukrudtstryk. Dette kunne give en mulighed for at få en indikator for, hvad der venter forude af fremspirende ukrudt.
Ordet planteværn kan dele vandene hos mange. Er de nødvendige eller ej? Men uanset, hvordan vi vender og drejer det, skal vi tænke over, hvordan vi vælger at bruge disse. Det kan for nogle være en stor udskrivning at bruge plantebeskyttelsesmidler. Det stiller krav til sprøjteføreren - optimal udnyttelse, maksimal effekt og den rigtige sprøjteteknik. Så midlerne kommer hen, hvor de skal og ikke til det omgivende miljø.
Men hvad sker der egentlig, når vi putter mange forskellige midler op i tanken? Er vi sikre på, cocktailen virker?
Tit er sprøjtearbejdet presset af vind og vejr. Derfor er det vigtigt, at når der endelig sprøjtes, at det sker med den ønskede effekt på skadevolderen.
En del sprøjtearbejde sker i de skæve timer af døgnet, og på det tidspunkt kan det også være en udfordring for traktorføreren at stå med en sprøjteplan, der mest af alt ligner en opskrift på en eller anden ret.
Hvad skal i først, hvilken rækkefølge, hvor lang tid går der inden det er opløst og så videre.
Til hjælp - udover trykte udgaver af diverse vejledninger - er de digitale muligheder blevet flere, og internettet er mange steder rykket ind i førerhuset.
Det giver online muligheder for traktorføreren at få svar på eventuelle spørgsmål, der måtte opstå undervejs i sprøjtearbejdet.
Men nu må vi afvente foråret og se, hvordan vejret arter sig indtil da.
Fra januar udvidede vi Agrologisk med en elektronisk udgave til iPad- og Android-tablets. Som abonnent på det trykte magasin får du naturligvis det elektroniske magasin uden meromkostning. Dette nye digitale magasin får navnet AGRAR+ Agro og indeholder dels alle artiklerne fra det trykte magasin, dels en stribe ekstra artikler, som hidtil har været udgivet særskilt som Agrar+.
AGRAR+ Agro erstatter den nuværende pdf-udgave af Agrologisk.
Agrologisk skifter desuden navn til Agro fremover.