Lyt til artiklen:

UV-teknologi lige så effektiv som pasteurisering

00:00
Hastighed: ???x
04:22

- Det er nu påvist, at Lyras' UV-teknologi, raslysering, er lige så effektiv som traditionel pasteurisering, hvad angår kvalitet og fødevaresikkerhed i forbindelse med mælkeproduktet valle på flere undersøgte områder, siger Rasmus Mortensen, CEO, Lyras.

Teknologisk Institut har undersøgt raslyserings effekt på valleproteiner med hensyn til protein oxidation og aggregering. Det er sket for at afklare, om produktkvaliteten ved brug af raslysering er på højde med eller bedre end ved traditionel pasteurisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På baggrund af analyserne vurderes det, at der ikke er statistisk signifikante forskelle i resultatet af de to metoder, skriver Lyras i en pressemeddelelse.

Undersøgelserne viser, at proteinstrukturen i vallen bevares på samme niveau ved raslysering som ved traditionel pasteurisering. Når analyserne ikke kun lægger vægt på tilfredsstillende eliminering af bakterier og andre mikroorganismer, men også på proteinstrukturen, er det fordi strukturen er afgørende for kvaliteten af proteinpulver, som produceres af valle og bl.a. bruges til modermælkserstatning.

- Ud fra sensoriske undersøgelser kan vi konkludere, at det ikke er muligt at påvise en forskel i smagen af valle efter behandling af de to forskellige teknikker, forklarer Benedikte B. Holm, Research Engineer, Lyras.

rich-media-2
Ved traditionel pasteurisering opvarmes og nedkøles produktet for at slå bakterier ihjel. Ved raslysering udsættes produktet i stedet for intensivt UV-lys i et flow, som sikrer, at alle problematiske organismer uskadeliggøres. Pressefoto: Lyras.

En anden analyse, som handler om fødevaresikkerhed, viser, at teknologien fra Lyras uskadeliggør bakterier og andre mikroorganismer i valle lige så godt som den langt mere energikrævende traditionelle pasteurisering. Den nye undersøgelse har målt på både det totale kimtal, og på mængden af de forskellige uønskede mikroorganismer som termoresistente bakterier, anaerobe sulfitreducerende bakterier, coliforme bakterier og enterobakterier.

- Med de nye resultater er vejen åbnet for store energi- og CO2-besparelser på mejerier verden over. Hvis et større mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det baseret på EU gennemsnit udlede mindst 519 tons CO2 mindre om året. Det svarer til energiforbruget ved at køre 164 gange rundt om jorden i en almindelig familiebil. Det er ikke mindst vigtigt for tiden med de aktuelle energipriser. Og valle er jo kun ét af de mange mælkeprodukter og andre flydende fødevarer, som raslysering kan eliminere bakterier i, siger Rasmus Mortensen, CEO, Lyras.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejerier kan med raslysering spare mellem 60 og 90 procent af den energi og 60 til 80 procent af det vand, som traditionel pasteurisering kræver. Ved traditionel pasteurisering opvarmes og nedkøles produktet for at slå bakterier ihjel. Ved raslysering udsættes produktet i stedet for intensivt UV-lys i et flow, som sikrer, at alle problematiske organismer uskadeliggøres.

Lyras skal med trecifret millionindsprøjtning tage næste skridt

Se også:

Lyras skal med trecifret millionindsprøjtning tage næste skridt

Prisbelønnet teknologi

Lyras' teknologi er allerede solgt til virksomheder i USA, Australien, Spanien, Sverige og Danmark. I foråret blev metoden valgt til sikring af et af verdens dyreste mejeriprodukter, nemlig proteinet lactoferrin, som blandt andet bruges i modermælkserstatning til spædbørn. Samtidig vandt Lyras prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship - Future Impact.

Det er muligt at høre mere om Lyras' teknologi på konferencen Sustainable Food Processing, som afholdes 17. november med fokus på den grønne omstilling. Konferencen er arrangeret af Mejeriteknisk Selskab, Food & Bio Cluster, Danish Society of Dairy Technology and Danish Export Association.

Hvad er raslysering?

Lyras har udviklet raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Raslysering benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier effektivt. Samtidig bevares smag, tekstur, vitaminer og proteiner. Teknikken kan også bruges på juice, iste, øl og mange andre flydende fødevarer og væsker.