Lyt til artiklen:

Thyregod tager kendt stensamler med til Agromek

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Der sælges mange Thyregod-stensamlere i Frankrig hvert år. I Sverige og andre lande omkring os kører der også en del, men i Danmark er der ikke mange, der kender Thyregods stensamlere og stenriver.

Kurt Gjødsbøl blev ansat i Thyregods salgsafdeling tidligere på året og har undret sig over det begrænsede kendskab til stensamleren i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har nok lidt med manglende fokus at gøre og måske en tradition for at køre med tankmaskiner i Danmark, men hvorom alting er, så tager vi den med til Agromek for at lodde stemningen, fortæller han.

Stensamleren fra Thyregod kaldes TS1500. Den er hydraulisk drevet via en dobbeltpumpe, der trækkes af traktorens PTO. Stensamleren er forsynet med en fjederbelastet og hydraulisk drevet indføringsvalse på 600 millimeter i diameter.

Valsen sørger for at opsamle og indføre sten og jord i et konstant flow i maskinen via en forkæde og hen over et bredt frontskær, som er fremstillet i 20 millimeter specialstål.

Rensebordet, som sorterer stenene fra jorden, kan leveres i tre forskellige udgaver med kædedeling på 28 - 36 - 40. Kæden er ligeledes hydraulisk trukket. Stensamlerens arbejdsdybde justeres trinløst ned til 300 millimeter.

Efter endt tur gennem stensamleren flyttes stenene via en lang aflæsserelevator til en følgevogn. Elevatoren er bygget op i tre sektioner og kan foldes sammen ved transport, så det er nemt at komme omkring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er monteret en overkæde på maskinen. Den fungerer som en sikkerhedskæde, der beskytter mod, at sten slynges væk fra maskinen. Ved at anvende en sikkerhedskæde i stedet for lukket afskærmning opnås fuldt overblik over rensebordet.

Også en stenrive

Kurt Gjødsbøl mener, at man i Danmark med fordel kan anvende en stenrive før stensamleren for at forøge kapaciteten.

- Hvis der virkelig skal ske noget, så kan to stenriver frontmonteres i en V-form foran på traktoren og samle en sten-streng ind under traktoren, hvorefter stensamleren sørger for opsamling, rensning og overlæsning til en frakørselsvogn, siger han.

Stenriven fra Thyregod hedder TSR-4000 og har som navnet antyder en arbejdsbredde på fire meter. Dens 94 roterende tænder arbejder i ned til 10 centimeters dybde.