Abonnementsartikel

Det er slet ikke acceptabelt, at landmænd forhandler med Økologisk Råd, når foreningen har påklaget en miljøgodkendelse.

Det siger viceformand i Dansk Landbrug Michael Brockenhuus-Schack til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd er nemlig i stor stil begyndt at kontakte den grønne organisation, for at høre hvad de kan gøre for at rådet vil frafalde deres klage – og dermed spare landmanden for mange måneders ventetid.

Dansk Landbrug: Problematisk udvikling

Hos Dansk Landbrug har man forståelse for landmændenes desperate situation. Men det er en meget uheldig udvikling, at landmændene nu begynder at rette ind efter de grønne organisationer i stedet for Folketinget:

- Hvis landmænd begynder at rette sig efter det Økologiske Råd, så er det jo ikke længere Folketingets lovgivning og kommunernes vurderinger, som gælder for landmændene, siger Michael Brockenhuus-Schack, der mener, at de massive ventetider i Miljøklagenævnet er den absolut eneste årsag til, at landmændene kontakter Det Økologiske Råd.

Ekspert: Kritisk udvikling

Peter Pagh, der er professor i miljøret på Københavns Universitet er også kritisk over for, at landmænd i stedet for at vente på de uvildige eksperter i Miljøklagenævnet blot lytter til Det Økologiske Råd.

- Hvis det forholder sig sådan, er det problematisk. Meningen med at tillægge grønne organisationer og naboer klageret er, at afgørelsen skal tage hensyn til deres relevante indsigelse - men ikke at klagerettens forsinkelse skal bruges som pression for at underkaste sig vilkår, som man måtte mene er ulovlige, siger Peter Pagh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råd: Vi fik jo ret

Hos Det Økologiske Råd tager man kritikken afslappet:

- Vi fik jo medhold i den første og eneste klage, som Miljøklagenævnet har behandlet, siger Chrstian Ege til Altinget.dk, som har spurgt, hvad Rådet vil gøre, hvis de begynder at tabe klagesagerne:

- Det må vi jo vurdere til den tid. Men hvis Miljøklagenævnet ikke giver os ret i de indsigelser, vi har haft omkring den manglende brug af den bedst tilgængelige teknologi, så vil vi opfordre EU-Kommissionen til at indklage Danmark for EF-domstolen.

- I IPPC-direktivet er der nemlig krav om, at man skal gøre brug af den bedst tilgængelige teknologi, siger Christian Ege.