Abonnementsartikel
Det er slet ikke acceptabelt, at landmænd forhandler med Økologisk Råd, når foreningen har påklaget en miljøgodkendelse.
Det siger viceformand i Dansk Landbrug Michael Brockenhuus-Schack til Altinget.dk.
Landmænd er nemlig i stor stil begyndt at kontakte den grønne organisation, for at høre hvad de kan gøre for at rådet vil frafalde deres klage og dermed spare landmanden for mange måneders ventetid.
Dansk Landbrug: Problematisk udvikling
Hos Dansk Landbrug har man forståelse for landmændenes desperate situation. Men det er en meget uheldig udvikling, at landmændene nu begynder at rette ind efter de grønne organisationer i stedet for Folketinget:
- Hvis landmænd begynder at rette sig efter det Økologiske Råd, så er det jo ikke længere Folketingets lovgivning og kommunernes vurderinger, som gælder for landmændene, siger Michael Brockenhuus-Schack, der mener, at de massive ventetider i Miljøklagenævnet er den absolut eneste årsag til, at landmændene kontakter Det Økologiske Råd.
Ekspert: Kritisk udvikling
Peter Pagh, der er professor i miljøret på Københavns Universitet er også kritisk over for, at landmænd i stedet for at vente på de uvildige eksperter i Miljøklagenævnet blot lytter til Det Økologiske Råd.
- Hvis det forholder sig sådan, er det problematisk. Meningen med at tillægge grønne organisationer og naboer klageret er, at afgørelsen skal tage hensyn til deres relevante indsigelse - men ikke at klagerettens forsinkelse skal bruges som pression for at underkaste sig vilkår, som man måtte mene er ulovlige, siger Peter Pagh.
Råd: Vi fik jo ret
Hos Det Økologiske Råd tager man kritikken afslappet:
- Vi fik jo medhold i den første og eneste klage, som Miljøklagenævnet har behandlet, siger Chrstian Ege til Altinget.dk, som har spurgt, hvad Rådet vil gøre, hvis de begynder at tabe klagesagerne:
- Det må vi jo vurdere til den tid. Men hvis Miljøklagenævnet ikke giver os ret i de indsigelser, vi har haft omkring den manglende brug af den bedst tilgængelige teknologi, så vil vi opfordre EU-Kommissionen til at indklage Danmark for EF-domstolen.
- I IPPC-direktivet er der nemlig krav om, at man skal gøre brug af den bedst tilgængelige teknologi, siger Christian Ege.