Lyt til artiklen:

FRDK opfordrer L&F til at komme ind i klimakampen

00:00
Hastighed: ???x
03:43

Landbruget kunne for alvor have været med til at sætte dagsordenen for, hvordan Danmark når klimamålene i 2030. Men dansk landbrug har sovet i timen. Det vurderer formand for FRDK (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark) Henrik Terp, der overhørte debat og beretninger på årets delegeretmøde i L&F i Herning Kongrescenter. Det skriver FRDK i en pressemeddelelse.

Her ventede han forgæves på at høre om reduceret jordbearbejdning, der stort set ikke blev nævnt med et ord i indlæggene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der blev dog nævnt i en indskudt sætning, at der er mulighed for at lagre kulstof i jorden, siger Henrik Terp.

Lavthængende frugt

Henrik Terp mener, at den reducerede jordbearbejdning overses i L&F-systemet. Og det til trods for at hver femte hektar i Danmark i dag dyrkes uden plov.

- Vi har her en særdeles lavthængende frugt, som leverer på samtlige klima- og bæredygtighedsparametre, siger formanden, der og peger på, at reduceret jordbearbejdning mindsker udledningen af klimagasser og næringsstoffer og bidrager til en større biodiversitet.

- L&F burde i højere grad kigge på den reducerede jordbearbejdning, som både FAO og EU's klimapanel peger på som en løsning i forhold til at nå en 0-udledning i 2050, siger han.

Henrik Terp påpegede i 2021, at Landbrug & Fødevarer bør have en egentlig klimasektor på lige fod med de andre sektorer som svine-, plante- og kvægsektoren med flere.½

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke tilstrækkeligt, at vi har lagt klimadelen ind under vores viceformands ressortområde, siger han og tilføjer:

- Vi er i landbruget simpelthen nødt til at markere meget tydeligere, hvor meget landbruget kan bidrage med i klima-sammenhængen. De politikere, der netop er valgt til Folketinget, ved jo slet ikke, hvad det er, vi arbejder med i erhvervet.

Venter passivt på CO2-afgift

FRDK mener også, at Landbrug & Fødevarer venter passivt på at CO2-afgiften rammer landbruget.

Han tilslutter sig Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, der var gæstetaler ved mødet.

- I skal beslutte, om I vil stå med armene over kors eller spille med. Kom nu med jeres løsninger og forslag, så vi sammen kan sikre, at dansk landbrug kan gå forrest i den grønne omstilling, sagde Venstre-politikeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pløjefri virker nu

Der skal endnu meget udvikling til, at L&F's løsninger Biochar og Skyclean kommer i drift og begynder at reducere landbrugets CO2-udledning.

- L&F sætter hele sin lid til Biochar og Skyclean, og det er da bestemt teknologier, vi skal satse på i fremtiden, men der går lang tid. Lad os i stedet satse på noget, der kommer landmændene til gode nu og her, siger formanden og peger på reduceret jordbearbejdning.

- Vi skal have et langt større fokus på mulighederne i kulstoflagring i jorden. Vi skal have mere dansk forskning på området, og vi skal blive endnu bedre til de pløjefri systemer, siger han.

FRDK opfordrer derfor L&F til at tage fat i de biologiske processer, landbruget er herre over. - Kulstoflagring i jorden virker fra Dag 1. Det er et virkemiddel, der vil få effekt her og nu, siger Henrik Terp.

Han opfordrer desuden Landbrug & Fødevarer til at sikre, at CO2-gevinsten ved både Biochar og Skyclean går til landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har allerede set, hvordan biogas-branchen og halmvarmeværkerne er løbet med CO2-gevinsten, og jeg frygter, at industrierne bag biokul og grønt flybrændstof igen løber med gevinsten, hvis landbruget ikke er proaktivt, siger han.