Ved Vestjysk Landboforenings stormøde om mycoplasma indledte seniorforsker Branko Kokotovis, DTU, med at fortælle lidt om, hvad mycoplasma bovis er for en størrelse. Det, han kunne sige, var, at mycoplasma er en lidt anderledes bakterie med en meget lille arvemasse. Den er typisk værtsspecifik og lever oftest i slimhinderne. Der er mange arter inden for mycoplasmabakterier, og de fleste forårsager kun milde infektioner. Bakterierne er desuden naturligt resistente over for antibiotika.

Mycoplasma bovis har været kendt siden begyndelsen af 1960?erne, hvor der kom udbrud i USA. Dernæst kom det til Frankrig og Israel. I 1981 blev det første gang påvist i Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I dag regner vi med, at det er til stede i alle lande på nær Norge og New Zealand, fortæller Branko Kokotovic.

Han slår fast, at de tilfælde, som vi oplever nu, er anderledes, end det vi har set tidligere.

I de andre lande ses ifølge Branko Kokotovic hovedsagligt luftvejssygdomme, men i Danmark forårsager mycoplasma mest ledbetændelse.

Han peger desuden på, at der er udfodringer i at forstå de diagnostiske resultater, og at det er svært at forstå sygdomsmekanismen bag. Derudover er der dårlig erfaring med behandling, idet man ikke kender miljøfaktorer og eventuelle værtsfaktorer.

- Nuværende status er, at vi ikke kan finde den røde tråd, siger Branko Kokotovic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal være mere smittebeskyttelse

- Vi har ikke været gearet til det her i Danmark, siger Niels Nyengaard, dyrlæge, Dyrlægegruppen Vestjylland.

Han er desuden konsulent hos forsikringsselskabet Tryg og har i den forbindelse været involveret i cirka 60 mycoplasmatilfælde. Han siger, at der ikke er tvivl om, at mycoplasma bovis driller.

- Men vores viden er utilstrækkelig. Og der er uklarheder om smittevejene, og derudover er vi ikke gode nok til at tyde resultaterne fra antistofmålinger, siger han.

I EU findes ingen registrerede vacciner, mens der i USA findes flere forskellige. Der er dog ingen data, som påviser effekten. Det blev imidlertid også slået fast på stormødet, at det ikke er en vaccine, der skal arbejdes hen imod, men derimod mere smittebeskyttelse.