Lyt til artiklen:

Professorer: Ikke grundlag for rigsretssag mod Mette Frederiksen

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Et af de store ønsker i minksagen har fra flere partier været, at få lavet en uvildig undersøgelse af, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret.

Det har der hidtil ikke været flertal for, og selv om Alternativet efter valget vendte på en tallerken, for at vende tilbage igen, er det fortsat uklart om der er flertal nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en gruppe af landets bedste juraprofessorer fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet i samarbejde udfærdiget og leveret det, de selv kalder for en uvildig, retlig vurdering af spørgsmålet. Det skriver Berlingske

Vurderingen hedder "Retlig vurdering af spørgsmålet om statsminister Mette Frederiksens ansvar i Minksagen" og er blevet sendt til Folketinget mandag.

Eksperterne er Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret, Jørn Vestergaard, professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet samt Jørgen Albæk Jensen, professor emeritus i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Forskerne refererer blandt andet til Minkkommissionens beretning, ligesom de også konstaterer, at der ikke foreligger øvrige oplysninger i retning af at Mette Frederiksen kan holdes ansvarlig.

Derfor konkluderer de at,

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan følgelig ikke forventes, at Mette Frederiksen ville kunne dømmes efter ministeransvarlighedsloven for grov uagtsomhed, endsige for et forsætligt forhold i forbindelse med beslutningen og udmeldingen om aflivning af alle mink.